U trendu

Velika litija u znak solidarnosti održana i u Beču

BEČ – U organizaciji Eparhije austrijsko-švajcarske i Crkvene opštine “Sveti Sava” danas su u Beču održani velika litija i molitveno okupljanje protiv kršenja ljudskih prava pavoslavnih hrišćana u Crnoj Gori, sa kojih je upućen apel da se prekine kršenje ljudskih prava Srba u Crnoj Gori.

Više hiljada ljudi, učesnika litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroisponesti u Crnoj Gori, koja je održana po blagoslovu episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, okupili su se ispred spomenika u Drugom svetskom ratu palim ruskim vojnicma na trgu Švarcenbergplac, odakle su krenuli ulicama centra Beča.

Na trgu Heldenplac, nadomak sedišta predsednika Austrije, kancelara, kao i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) služena je molitva i upućen apel za prestanak kršenja ljudskih prava pravoslavnih vernika u Crnoj Gori.

“Mi ponosni žitelji Austrije srpskog porekla okupili smo se danas da bi skrenuli pažnju naših sugrađana iz cele Austrije, ali i evropske javnosti na nepravdu koja se danas dešava u Evropi. Vlast u Crnoj Gori grubo krši ljudska pravo naših braća i sestara, negira im pravo na jezik, pismo i veroispovest. Donela je zakon kojim zeli da oduzme hramove i manastire koje je naš narod vekovima gradio“, naglašava se u apelu pročitanom na srpskom i nemačkom jeziku.

“Apelujemo na predsednika Austrije Aleksandera van der Belena, austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i ministra spoljnih poslova Aleksandera Šalenberga, kao i naše predstavnike u parlamentu da učine sve što je u njihovoj moći kako na bilateralnom nivou, tako i evropskom, da se nepravda i nasilje prekinu. Tražimo pravo za našu braću i sestre u Crnoj Gori da imaju ona prava koja imamo mi u Austriji i EU nezavisno od porekla, vere ili nacionlne pripadnosti. Pridružujemo se mnogim glasovima koji su već zahtevali povlačenje spornog zakona, tražimo vladavinu prava i demokratiju za sve građadne Crne Gore”, ukazano je dalje.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej, koji je predvodio litiju, zahvalio se svima koji su došli da zajedno u Beču iskažu saosećanje I solidarnost sa srpskom crkvom I narodom u Crnoj Gori, koji su primorani da od decembra svakog dana idu na ulice I protestuju protiv svršenog čina pred kojem su stavljeni.

Rekao je da je organizovana molitva u više gradova Austrije, dodajući da je usvojeni zakon tere po buduće demokratske procese u Evropi, a tiče se i Austrije, koja želi da u svojim okvirima obezbedi mirovni demokratski napredak ujedinjene Evrope.

Uputio je apel austrijskim i evropskim vlastima da stanu u odbranu prava naroda u Crnoj Gori, te se posebno zahvalio što je Grčka pravoslavna crkva na litiju poslala svoj predstavnika, kao i rimokatolička crkva.

Okupljeni su istakli da su došli na litiju kako bi pokazali solidarnost sa srpskim vernicima u Crnoj Gori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.