U trendu

Velika parada u Bangkoku povodom krunisanja

Hiljade Tajlandjana danas je uprkos velikoj vrućini učestvovalo u paradi u znak počasti kralju Mahi Vadžiralongkornu, koji je krunisan iako je već dve godine na tronu.

Više od hiljadu vojnika u tradicionalnom kostimu prodefilovalo je oko 66-ogodišnjeg kralja, koga su nosili u zlatnoj nosiljki.

Velika parada organizovana po tradicionalnoj koreografiji počela je popodne po lokalnom vremenu na temperaturi višoj od 35 stepeni Celzijusa.

Kraljica Sutida, koja je prethodno bila zamenica šefa kraljevskih telohranitelja, hodala je u crvenoj uniformi odmah ispred nosiljke sa kraljem. Odmah iza takodje u uniformi i peške bio je šef hunte general Prajut Čan-O-Ča.

Tokom višednevne ceremonije krunisanja, što su praznični dani u podeljenom Tajlandu i ultra rojalistički konzervativci i reformatorska opozicija zakopali su ratnu sekiru.

Novine su objavile snimke jučerašnjeg krunisanja na naslovnim stranama u zemlji gde je nezamislivo javno kritikovanje monarhije, i kažnjivo dugim zatvorskim kaznama. U današnjem izdanju Bangkog posta cele strane su zakupile velike grupe da istaknu vernost kralju i da mu požele dugu i srećnu vladavinu.

Vojne vlasti izdvojile su više od 26 miliona evra za ovu ceremoniju i mobilisale su danas desetine hiljada funkcionera duž povorke duge više od šest kilometara.

Vlasti očekuju da će u povorci učestvovati više od 200.000 ljudi koji su većinom obučeni u žutu boju monarhije.

Za stanovnike ovo je retka prilika da se približe kralju, koji većinu vremena provodi u inostranstvu i obično se vidja na zvaničnim ceremonijama gde je ograničen pristup, uključujući i za medije.

Poslednje krunisanje u zemlji bilo je 1950. godine, za kralja Bumibola Aduljadedža koji je držao rekord u dugovečnosti vladajućih monarha, na tronu 70 godina.

Kralj Maha stupio je na presto posle smrti oca Bumibola 2016, a krunisanje je odloženo da bi se poštovao period žalosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.