Velika parada u Severnoj Koreji, upozorene SAD

Vlasti Severne Koreje upozorile su danas SAD da ne preduzimaju provokativne akcije u regionu, navodeći da su „spremne da uzvrate nuklearnim napadom“, dok se u Pjongjangu održava velika vojna parada.

Parada povodom 105 godina od rodjenja nekadašnjeg lidera Severne Koreje Kim Il Sunga koji je upravljao zemljom od njenog osnivanja 1948. do smrti, počela je u Pjongjangu gde je paradiraju vojnici i tenkovi, a predstavljeni su i drugi brojni primerci vojne opreme.

Svečanosti na kojoj je predstavljena snaga Severne Koreje prisustvuje novinar Bi-Bi-Sija (BBC) koji je naveo da je „moguće osetiti podrhtavanje tla“ dok prolaze vojnici, tenkovi i rakete.

Severna Koreja je na velikoj paradi u centru Pjongjanga predstavila interkontinentalne balističke rakete, a lider te zemlje Kim Džong Un je sa uživanjem gledao paradiranje sofisticiranom vojnom opremom u jeku rastućih tenzija širom regiona, prenela je agencija AP.

Kim nije govorio tokom parade, ali je jedan od visokih zvaničnika Severne Koreje upozorio da će se ta zemlja suprotstaviti bilo kakvoj pretnji SAD.

Severnokorejski zvaničnik Čoe Rjong Hae je rekao da je predsednik SAD Donald Tramp kriv za „stvaranje ratne situacije“ na Korejskom poluostrvu slanjem američkih snaga u taj region.

Svečanost je organizovana u jeku zabrinutosti da Severna Koreja priprema šestu nuklearnu probu u poslednjih 10 godina ili lansiranje rakete.

Severnokorejske vlasti su od dolaska na vlast Kim Džong Una 2011. godine ostvarile znatan napredak na planu proizvodnje interkontinentalnih raketa sa nuklearnim bojevim glavama.

Smrću „velikog vodje“ Kim Il Sunga 1994, kako su ga podanici zvanično oslovljavali, okončana je jedna od najdužih apsolutističkih vladavina u 20. veku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.