U trendu

Velike sile koriste “meke” izvore moći i medije

Sve velike sile imaju svoje interese za čiju realizaciju koriste “meke” izvore moći, a najpogodnija sredstva za to su mediji, rečeno je večeras na skupu “Spoljni uticaji na medijske interpretacije bezbednosnih pitanja na Zapadnom Balkanu” u Beogradu na kome su učestvovali novinari iz regiona.

Marko Matić iz Antidota rekao je da je uloga ruskih medija u Srbiji da podstiču antizapadno raspoloženje i to bi, kako smatra, u budućnosti moglo da stvori negativne efekte.

“Cilj Balkana je da se očuva stabilnost. To je šansa da se uhvati korak sa svetom. Svaki sukob bi ga vratio unazad”, rekao je Matić.

Prema Matićevim rečima, Nemačka recimo ima najviše razloga da region bude stabilan zbog velikog broja investicija, dok razmena sa Rusijom čini deset odsto ukupne trgovinske razmene.

On smatra da se sa jako malo sredstava može destabilizovati region koji, dodaje, može biti moneta za potkusurivanje velikih sila.

Matić ocenjuje da je Rusija investirala u medijski uticaj u Srbiji, navodeći da su otvoreni ruski mediji poput Sputnjika koji se, kaže, koristi kao legitiman i objektivan izvor informisanja što, po njegovoj oceni, nije tačno.

Slobodan Jovanović, saradnik Antidota iz Crne Gore, osvrnuo se na pokušaj oružanog prevrata u toj zemlji za šta je u toku sudski proces.

“Tu se polako definiše odakle su dolazili uticaji i sredstva i došli smo do podatka da je jedan deo medija bio finansiran iz Rusije. Inače, u Crnoj Gori veliki je uticaj nevladinog sektora, oni imaju odlučujcuhu ulogu kada je reč o javnom servisu”, rekao je Jovanović.

Novinar iz Zagreba Denis Kuljiš primećuje da ni predsednica te susedne zemlje nije imuna na ruski uticaj.

“Naslućuju se te veze. Prva je čestitala (Vladimiru) Putinu na izborima…”, rekao je Kuljiš i ocenio da je reč o ozbiljnom projektu, o jednom ekonomskom “soft” interesu koji smanjuje moć EU, a kojeg su svesni i u Berlinu, Vašingtonu.

“Imamo jos i turski uticaj, koji za sada mislim da je marginalan, ne zaslužuje posebnu paznju, ali mislim da je ova ekonomska penetracija najozbiljnija stvar na Balkanu. Ozbiljno rusko oruzje nisu njihove rakete sa ne znam kakvim bojnim glavama već energetska igra koja se sad vodi u Evropi, velikim delom i na Balkanu, gde će proći traka gasovoda”, rekao je Kuljiš.

Makedonski novinar Ljupčo Popovski kaže da ruski planovi sa Makedonijom nisu kao oni sa Srbijom i Hrvatskom, jer, kako kaže, oni nemaju gasovod.

“Kad je propao juzni tok, onda su interesi Rusije oko Makedonije splasnuli. Trebalo je jedan krak da ide od Bugarske ka Skoplju, onda je to propalo. Nemaju ekonomski interes. Rusija je na 18. mestu trgovinski partner i trgovinska razmena je svedena na minimum”, rekao je on.

Politicki uticaj je, kaže, veći, ail ne tako kao u Srbiji i Crnoj Gori.

“Kod nas je veliki uticaj Turske. Turci su jako cenjena manjina u Makedoniji. Erdoganova partija je najavila da će svoju prvu ispostavu otvoriti u Makedoniji”, rekao je Popovski.

Erdoganov uticaj se, prema rečima prištinskog novinara Imera Musholaja, oseća i u Prištni, pored onog najznačanijeg – američkog.

“Uticaj Turske na Kosovo ne dolazi preko medija već isključivo od Erdogana preko (predsednika Hašima) Tačija”, rekao je Musholaj.

Skup o uticajima na medije organizovao je Antidot u saradnji sa NATO PDD iz Brisela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.