U trendu

Veliki broj Peruanaca na sahrani bivšeg predsednika Garsije

Veliki broj gradjana okupio se danas u Limi na sahrani bivšeg predsednika Perua Alana Garsije koji je izvršio samoubistvo kada je policija došla da ga uhapsi zbog navodnog primanja mita.

Garsijine pristalice nosile su kovčeg sa njegovim telom ulicama Lime pre kremacije čoveka koji je bio na čelu države od 1985. do 1990. i od 2006. do 2011. godine, navodi Asošiejted pres.

On je bio pod istragom zbog navodnog primanja mita od brazilske gradjevinske kompanije Odebreht tokom izgradnje metroa u Limi pre 10 godina.

Ta kompanija koja je u centru najvećeg korupcionaškog skandala u Latinskoj Americi priznala je 2016. godine da je dala gotovo 800 miliona dolara mita političarima širom Latinske Amerike, od čega 29 miliona dolara peruanskim, kako bi dobila velike infrastrukturne projekte.

Zbog tog skandala uhapšeni su brojni političari širom Latinske Amerike, a najviše ih je u Brazilu i Peruu. Još tri bivša peruanska predsednika – Pedro Pablo Kučinski, Olanta Humala i Alehandro Toledo, takodje su ili optuženi ili su pod istragom zbog navodnih veza s Odebrehtom.

U blizini Lime jutros se dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je osam Garsijinih pristalica poginulo, a više od 40 je povredjeno. Oni su bili u autobusu kojim su išli na sahranu, saopštila je policija.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike