U trendu

Veliki obrt u slučaju Skripalj: Policija iznela nove detalje, komšije u strahu

U istrazi trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u britanskom gradu Salisburiju, zbog čega su odnosi Zapada i Rusije počeli da se raspadaju s obzirom na to da Britanci i njihovi saveznici veruju da iza svega stoje ruske vlasti, došlo je do velikog obrata.

Britanska policija je juče izdala saopštenje u kojem se navodi da su Skripalj i Julija prvi put u kontakt s otrovom novičokom, za koji stručnjaci tvrde da je najjači nervni agens na svetu, došli na svom kućnom pragu.

Istraga se prvo koncentrisala na restoran u kom su otac i ćerka jeli pre nego su ih u nesvesti našli kako sede na jednoj obližnjoj klupici, a nakon toga je objavljena mogućnost da su se možda otrovali u automobilu kojim su se onde dovezli. Međutim, stručnjaci su otkrili da se najveća koncentracija otrova nalazi ispred ulaznih vrata u Skripaljevu kuću i tako došli do zaključka da je dvostruki špijun upravo tamo došao u dodir sa opasnim otrovom za koji se veruje da ga je proizvela sovjetska vojska.

Iz policije su objavili da je rizik da neko od Skripaljevih suseda završi poput njega minimalan, ali da stručnjaci i 250 pripadnika antiterorističke jedinice za svaki slučaj ‘češljaju’ celi kvart.

Velika Britanija je za napad na Skripalje direktno optužila Rusiju i tako izazvala veliki diplomatski rat. Nakon što je Tereza Mej priložila dokaze u Briselu, došlo je do masovnog proterivanja ruskih diplomata iz nekolicine zemalja EU. Donald Tramp takođe nije stajao po strani, iz zemlje je izbacio 60 Rusa.

Za to vreme, Sergej i Julija Skripalj još su uvek u teškom stanju u bolnici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.