Veliki poraz najjačih partija u Francuskoj na izbororima za predsednika

Tradicionalne stranke u Francuskoj, partija desnog centra Republikanci i Socijalistička partija levog centra, čiji su se kandidati smenjivali na čelu Francuske u proteklih 35 godina, pretrpele su veliki poraz na jučerašnjim izborima za predsednika.

Ovo je prvi put u modernoj istoriji da dve najveće partije u Francuskoj nemaju predsedničkog kandidata u drugom krugu izbora.

Kandidat najveće desničarske partije Fransoa Fijon završio je na trećem mestu s manje od 20 odsto glasova, čime su republikanci ostali bez kandidata u drugom krugu prvi put od osnivanja Pete Francuske Republike 1958. godine, navodi AFP.

Samo nekoliko meseci ranije, Fijon, bivši premijer, bio je jedan od favorita i mnogi su ga već videli ka narednog predsednika Francuske. Istraživanja su predvidjala laku pobedu u drugom krugu nad verovatnom protivkandidatkinjom Marin Le Pen.

Njegovu pobedu ugrozila je, medjutim, serija skandala koji su počeli u januaru kada je otkriveno da je njegova supruga imala dobro plaćen fiktivni posao u parlamentu.

Vladajuća Socijalistička partija sadašenjeg predsednika Fransoa Olanda takodje je zabeležila loše rezultate na izborima. Njen kandidat Benoa Amon osvojio je oko 6,3 odsto glasova i završio na petom mestu.

Bivši premijer Manuel Vals izjavio je za radio Frens-Inter da partija mora da se ponovo izgradi.

„U fazi smo raspadanja, rušenja, razaranja“, rekao je Vals, preneo je AP.

Predsednici Francuske su u proteklih 35 godina bili iz redova Socijalističke partije i Republikanaca.

Socijalista Fransoa Miteran služio je dva mandata od 1981. do 1995. godine. Zatim su predsednici bili Žak Širak i Nikola Sarkozi iz Unije za narodni pokret, od koje je kasnije nastala partija Republikanci.

Na izborima 2012. ponovo je pobedio kandidat socijalista Fransoa Oland koji je odustao od kandidature za drugi mandat.

Za novog predsednika Francuske u drugom krugu 7. maja nadmetaće se centrista Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.