U trendu

Veliki znak mira napravljen od pojaseva za spasavanje

Ogroman znak mira napravljen od pojaseva za spasavanje hiljada migranata koji su prošle godine doplovili Egejskim morem do Lezbosa, osvanuo je prvog dana Nove godine na jednoj od padina severoistočnog grčkog ostrva.

Akcija, koju su pokrenuli Lekari bez granica i Grinpis u saradnji sa drugim organizacijama kao što su Sea Watć i Starfish, ima za cilj da pošalje poruku mira svetu u novoj 2016. godini, stoji u objašnjenju, objavljenom na sajtu Grinpisa.

Stotinak volontera je u petak u blizini sela Molivos pokupilo pojaseve koje je nosilo blizu 500.000 migranata koji su od turske obale doplovili do Lezbosa.

U džinovskom narandžastom znaku, koji se može videti sa mora, nalaze se i prsluci onih koji su se utopili tokom prelaska.

Više od milion izbeglica našlo je utočište u Evropi tokom 2015. Većina njih je bežala od rata i siromaštva iz Sirije, Avganistana, Iraka i Eritreje. Četiri od pet migranata tranzitovalo je kroz ostrva u Egejskom moru.

Nakon velikog migracionog talasa prošlog leta, broj izbeglica se smanjio sa dolaskom hladnih dana. Ipak, u decembru je više od 100.000 ljudi dospelo na grčka ostrva „na nesigurnim brodovima, ne obazirući se na oluje i nemirno more“, navodi Grinpis, a prenosi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.