U trendu

Venecija: Drevni rimski put otkriven na dnu lagune

VENECIJA – Drevni rimski put i pristanište otkriveni su u laguni Venecije i to otkriće bi moglo da dokaže da su na tom području bila naselja vekovima pre osnivanje grada, kažu istraživači.

Ronioci su 1980-ih otkrili ono što je izgledalo kao pločnik za popločavanje ispod lagune, ali tek nakon novijih istraživanja potvrđeno je da su nalazi bili deo putnog sistema, piše Gardijan.

„Nakon razgovora sa onima koji su prvi put našli pločnike shvatila sam da je to nešto značajno“, rekla je Fantina Madrikardo, istraživač sa Instituta za nauku o moru u Veneciji.

Madrikardo i njene kolege koristile su 3D sonarno mapiranje za proučavanje podvodnog okruženja, a uz pomoć tima ronilaca iz lokalne policije pronašli su 12 arheoloških struktura prošlog leta na području kanala Treporti.

„Kako je ovo kamenje bilo u potpunosti prekriveno vegetacijom, nije nam bilo potpuno jasno. Istražili smo više stuktura i otkrili smo da imaju istu vrstu kamenja“, rekla je Madrikardo.

Konstrukcije koje su bile visoke do 2,7 metara i duge 52,7 metara, bile su poređane u pravcu severoistoka u dužini od 1.140 metara.

Veruje se da su činili deo sistema puteva u regiji Veneto kojie su ljudi možda koristili za putovanje između današnjeg grada Kjođe i drevnog grada Altinuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.