U trendu

Venecuela uspostavila nagradu za mir, prvi dobitnik Putin

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro objavio je da je uspostavljena nagrada za mir u čast pokojnog lidera te zemlje Uga Čavesa, a prvi dobitnik te nagrade je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Odlučio sam da uspostavim nagradu za mir i suverenitet “Ugo Čaves“. Mislim da predsednik Vladimir Putin zaslužuje tu nagradu“, rekao je Maduro na svečanom otkrivanju Čavesove statue čiji je autor jedan ruski umetnik, preneo je Rojters.

Maduro je Putina opisao kao „borca za mir“ i najavio da će dobitnici nagrade dobivati minijaturnu repliku Čavesove statue.

Venecuela se tokom Čavesove 14-godišnje vladavine otvoreno suprotstavljala američkoj dominaciji u regionu, dok je istovremeno gradila odnose sa tradicionalnim suparnicima SAD-a, uključujući Rusiju i Kinu.

Uspostavljanje nagrade „Ugo Čaves“ je objavljeno juče, isti dan kad je predsedniku susedne Kolumbije Huan Manuelu Santosu dodeljena Nobelova nagrada za mir zbog njegove uloge u pregovorima mirovnog sporazuma sa marksističkim pobunjenicima iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (Farc).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.