U trendu

Venecuelanska Ustavotvorna skupština preuzela još veću vlast,ministri zapadnih država …

Nova Ustavotvorna skupština Venecuele preuzela je još veću vlast proglasivši se telom koje je nadredjeno svim drugim državnim institucijama, uključujući i Kongres, koji kontroliše opozicija, što je osudilo 17 ministara spoljnih poslova zapadnih zemalja, uključujući i više 12 latinoameričkih.

Taj dekret donet je u Venecueli u utorak, nekoliko sati pošto su delegati u skupštini okačili fotografije nekadašnjeg socijalističkog predsednika Venecuele Uga Čavesa.
Visoka zvaničnica vladajuće Socijalističke partije i predsednica Ustavotvorne skupštine Delsi Rodriges rekla je da se novim propisom Kongresu zabranjuje da preduzme bilo šta što bi uticalo na zakone koje je donela novoosnovana Ustavotvorna skupština.

Ministri spoljnih poslova 17 zapadnih zemalja osudili su novu Ustavotvornu skupštinu Venecuele, navodeći da njihove vlade neće priznati to telo.

Diplomate su se sastale u glavnom gradu Perua kako bi razgovarali o političkoj situaciji u Venecueli i izrazili podršku novim pregovorima vlade i opozicije.

S druge strane, 11 latinoameričkih država, čiji su se predstavnici okupili u Karakasu, podržali su formiranje Ustavne skupštine Venecuele, ocenivši to kao „suveren akt“.  

Ustavotvorna skupština je konstituisana u petak, 4. avgusta, uprkos oštrim kritikama iz EU, SAD i drugih država, i bojkotu opozicije, koja tu skupštinu smatra sredstvom za uvodjenje diktature lidera Venecuele Nikolasa Madura.

U Venecueli se od 1. aprila održavaju gotovo svakodnevni protesti tokom kojih je poginulo najmanje 120 ljudi, dok su stotine ljudi uhapšene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar