Venizelos: Cipras obezbedio većinu, najavljen protest

ATINA – Bivši ministar spoljnih poslova Grčke i bivši predsednik grčke stranke PASOK Evangelos Venizelos rekao je da grčki premijer ima neophodnu većinu u parlamentu za ratifikaciju Sporazuma iz Prespe i za izglasavanje poverenja vladi, prenosi a1on.mk.

“Mislim da je gospodin Cipras bio veoma jasan u njegovom poslednjem intervjuu, a to ukazuje da je regulisao, odnosno privukao poslanike iz stranke Nezavisni Grci, kao i poslanike iz drugih manjih stranaka koji nemaju tradiciju i vrednosti, i tako obezbedio većinu za ratifikaciju sporazuma i izglasanja poverenje vladi”, istakao je Venizelos.

Venizelos tvrdi da Ciprasa “ne zanimaju pravi demokratski legitimitet i pravi odnos sa društvom, već samo kako da ostane na vlasti”, što je, kako on ocenjuje, “teret perspektivama za oporavak zemlje”.

Protiv Sporazuma iz Prespe “Komitet za borbu za Makedonuju” sledeće nedelje (20. januara) zakazao je protest na atinskom trgu Sintagma.

Kako se ističe iz “Komiteta za borbu za Makedoniju”, oni neće odstupiti ni jedno slovo od svetog imena Makedonija.

“Grčka vlada kaže da su Grci ubeđeni u benefite koje su dobili ovim sporazumom. Da im dokažemo da greše. Upućujemo opšti poziv svim Grcima da dođu na još jedan veliki skup u poslednjem trenutku kako bi se zaustavila predaja Makedonije, u nedelju (20. januara). To je jedini demokratski način da se odustane od glasanja u parlamentu. Ali ako odluče da to učine, ponovo ćemo biti tamo”, piše u saopštenju “Komiteta za borbu za Makedoniju”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike