Verovalo se da smo sami u svemiru, a sada je objavljena mapa novih 4.000 planeta (video)

Prvi dokaz o postojanju planeta izvan našeg Sunčevog sistema stigao je relativno skoro, 1992. godine. Međutim, . 27 godina kasnije, u poznati katalog ovih „egzoplaneta“, dodat je samo sićušni deo udaljenih svetova.

Samo u poslednjoj deceniji, uz pomoć nedavno „penzionisanog“ Kepler svemirskog teleskopa, tempo otkrića se eksponencijalno povećao. Naime, u junu je potvrđeno postojanje 4.000 egzoplaneta, prenosi CNET.

NASA je nedavno podelila snimak vizuelizacije koji pokazuje kada i gde su otkrivene sve poznate egzoplanete.

Kepler je zauvek „zaspao“ 2018. godine, ali njegovim nasleđem se još uvek koriste brojne opservatorije kao što je Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), koji je već pronašao preko 700 novih kandidata za planetu u svojoj prvoj godini u svemiru.

Do kraja godine trebalo bi da bude lansiran satelit za utvrđivanje karakteristika egzoplaneta CHEOPS, a NASA-in Space Telescope Džejmsa Veba bi trebalo da bude lansiran 2021. godine. Oba navedena svemirska teleskopa mogu pomoći da se utvrdi da li postoje uslovi koji podržavaju život na površinama datih egzoplaneta.

Zanimljiva je i činjenica da se na NASA-inoj mapi nalazi ucrtano preko 4.000 planeta izvan Solarnog sistema, tj. da smo za samo nekoliko decenija prešli put od verovanja da nema planeta izvan našeg sistema do hiljada novih, piše CNET.

2 komentara
  1. Anonimni

    Pa shta!??? Jaka stvar. Shta cemo sad? Imamo gdje da putujemo na odmor,samo da otkriju kako da tamo stignemo. Shto se mene tiche,mogu da ih josh milione otkriju.Tu su nadomak …

    1. Anonimni

      Nebesa te zovu i pokazuju ti svoj vecni sjaj,ali tvoje oci vide samo zemlju..

Napišite komentar