U trendu

Veza između Evrope i Amerike – bedem protiv nasilja i nestabilnosti

Veza između Evrope i Amerike najjači je bedem protiv nestabilnosti i nasilja, saopštio je danas na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ministar odbrane SAD DŽejms Matis, prenosi AFP.

U pokušaju da smiri nervozne saveznike i pojasni izjave predsednika SAD Donalda Trampa rekao je da:“Transatlanska veza ostaje najjači bedem protiv nestabilnosti i nasilja“.

Dodaje da je siguran da će veza ojačati naša partnerstva u sukobu protiv onih koji napadaju nedužne ljude ili naše demokratske pokrete i slobode.

Potpredsednik SAD Majk Pens sutra će održati govor na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji sa istim ciljem umirenja nervoznih saveznika i pojašnjenja Trampovih izjava, ocenjuje Rojters.

Na 53. konferenciji bezbednosti više od 500 političara i poslovnih ljudi razgovaraće o aktuelnim bezbednosnim izazovima, uključujući zabrinjavajuć stanje globalnog poretka i jačanje neliberalnih trendova širom sveta.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, američki potpredsednik Majk Pens, ministar obrane DŽejms Metis, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, kao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg predvode listu više od 30 zvaničnika, osamdesetak ministara spoljnih poslova i obrane koji će se za vikend okupiti u hotelu Bajerišer Hof u središtu bavarske prestonice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.