U trendu

Vicekancelar Nemačke pokazao srednji prst ekstremnim desničarima

Ministar ekonomije i vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel pokazao je javno srednji prst pristalicama ekstremne desnice, koji su mu prišli na ulici u jednom gradu na severozapadu Nemačke.

Na video snimku objavljenom danas na Fejsbuku, čuje se najpre jedan od desničara kako naziva socijaldemokratu Gabrijela „izdajnikom“, a zatim i drugi koji aludira na nacističku prošlost njegovog oca rečima „Tvoj otac je voleo svoju zemlju, a šta ti radiš? Ti je uništavaš“.

Gabrijel se potom uz osmeh okrenuo ka desničarima i pokazao im srednji prst, a onda im okrenuo ledja.

Snimak su na Fejsbuk postavili neonacistički aktivisti, a njegovu autentičnost potvrdili su zvaničnici Gabrijelove stranke za agenciju DPA.

„Još jedan Gabrijelov ispad“, napisao je na Fejsbuku lokalni lider desničarske stranke „Alternativa za Nemačku“ Frauke Petri i dodao da je ministrovo ponašanje „detinjasto“ i da „ne dolikuje“ njegovoj funkciji.

Gabrijel u javnosti koristi svaku priliku da se distancira od ideja koje je zastupao njegov otac, a prošle godine našao se na meti pretnji i izliva mržnje pošto je nazvao „ruljom“ demonstrante koji su pokušali da spreče dolazak izbeglica u grad Hajdenau, u nemačkoj pokrajini Saksoniji.

Njegova stranka beleži stalni pad u anketama, uoči regionalnih izbora u Meklemburg-Zapadnoj Pomeraniji i Berlinu, zakazanih za septembar, što se tumači kao posledica porasta popularnosti ekstremne desnice i islamofobičnog raspoloženja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.