Vicepremijer Poljske traži da se EU više otvori prema Srbiji

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Poljske, Tomaš Šemonjak zatražio je da se Evropska unija otvori više prema Srbiji i da požuri sa evrointegracijom zemalja Zapadnog Balkana zato što će se u tom regionu odigravati važno geopolitičko suparništvo sa Rusijom.
“Važan je Balkan. Tamo je primetno suparništvo Zapada i Rusije i zato Balkan treba pogledati iznova. Treba razmišljati o integraciji Crne Gore i Makedonije u EU. Moramo da se više otvorimo i Srbima zato što će se na Balkanu odigravati važno geopolitičko suparništvo”, kazao je Šemonjak sinoć poljskoj televiziji TVN24.

Poljski ministar odbrane upozorio je da se zbog sukoba u Ukrajini i problema Grčke, EU u najvećoj krizi od okončanja Hladnog rata.

“Želimo da EU bude oaza mira ali ona mora da bude takodje i projekt za zla vremena. Smatram da će izaći iz te krize ojačana ali ovo što se sada dešava je za nju velika lekcija”, rekao je vicepremijer.

Po oceni Šemonjaka, Grčka nikako neće biti “trojanski konj” Rusije u EU, bez obzira na krizu, pošto Rusija realno nema šta da ponudi Atini, iako postoje istorijske i verske veze i bliskost.

“Ne vidim ništa atraktivno u ponudi Rusije Grčkoj. Ni u privrednoj ni u političkoj sferi Rusija ne može da ponudi ništa Atini”, kazao je Šemonjak.

On je naglasio da i sadašnja vlada Grčke, zemlje s jakom armijom, pokazuje snažnu volju da ostane u NATO.

“Grčka neće biti trojanski konj Rusije zato što su i sami Grci svesni koliko je za njih važno članstvo u NATO”, kazao je Šemonjak i dodao da na Grčku i Rusiju treba sada gledati kroz prizmu celog regiona Balkana, gde bi EU trebalo da revidira svoj pristup.

(Beta)

Ostavite komentar