U trendu

Video razgovor Bajdena i Si Djinpinga o podršci Rusiji

Lideri SAD i Kine Džozef Bajden i Si Djinping imali su danas dvočasovni razgovor putem video veze, dok Bela kuća pokušava da odvrati Peking od pružanja vojne i ekonomske pomoći ruskoj invaziji Ukrajine.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova prvo je saopštilo detalje razgovora, osudjujući „sukob i konfrontaciju koji nisu ni u čijem interesu“, ali nije pripisalo ikakvu krivicu Rusiji.

Pre poziva Bela kuća je saopštila da će Bajden tražiti od Sija odgovore o retoričkoj podršci Pekinga Putinu i odsustvu osude ruske invazije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine ocenilo je „prepotentnim“ sugestije Bajdenove administracije da Kina rizikuje opredeljenje na pogrešnoj strani istorije u sukobu.

Kina je danas ponovo pozvala na pregovore i doniranje humanitarne pomoći istovremeno optužujući SAD da provocira Rusiju i podstiče sukob isporukom oružja Ukrajini.

Odnosi SAD i Kine dostigli su novi minimum sa ruskom invazijom, nakon duge napetosti pre i zatezanja odnosa od početka Bajdenovog predsedavanja.

Sijeva vlada se distancirala od ruske invazije, ali je izbegla da osudi Moskvu i pomaže širenje neproverenih ruskih tvrdnji da je Ukrajina vodila laboratorije hemijskog i biološkog oružja uz podršku SAD.

Ranije ove nedelje, SAD su objavile da su američki obaveštajci utvrdili da je Kina signalizirala Rusiji spremnost pružanja vojne i finansijske podrške kako bi zaobišla uticaj sankcija Zapada.

SAD su upozorile da će Kina snositi odgovornost ukoliko podrži rusku agresiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar