U trendu

Vijesti: Smrtonosni kult zadržao mrežu u Crnoj Gori

PODGORICA – Sekta „Aum Šinrikjo“ unapređuje svoju mrežu u Crnoj Gori, iako je većina članova proterana pre dve godine, navode u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA), a prenose podgoričke vijesti.

Na sajtu CIA, inače, japanska sekta je obeležena kao jedina teroristička pretnja u Crnoj Gori.

Posebne jedinice policije su u martu 2016. u podgoričkom hotelu
„Ramada“ i hotelu „Perjanik“ u Danilovgradu, uhapsile 58 članova kulta odgovornog za smrtonosni napad sarinom u tokijskom metrou.

U toj su akciji uhapšena 43 državljanina Rusije, sedam iz Belorusije, četiri iz Japana, tri iz Ukrajine i jedan iz Uzbekistana.

Uprava policije sprovela je tada akciju nakon dojave partnerskih bezbednosnih službi koje su upozorile da u Crnoj Gori borave članovi „inostrane verske grupe zatvorenog tipa“, a u policiji su pojasnili da su pripadnici sekte nakon hapšenja i saslušanja deportovani iz Crne Gore, navode Vijesti.

Japanska sekta je odgovorna za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine u kojem je ubijeno 13, a povređeno više hiljada osoba. Japan je nedavno pogubio poslednjih šest pripadnika kulta “Aum Šinrikjo“, osuđenih na smrtnu kaznu zbog napada u tokijskom metrou.

Još sedam pripadnika kulta, među kojima je bio i lider Šoko Asahara, pogubljeno je u julu.

Kult je bio optužen i za sedam drugih ubistava, kao i za prethodni napad sarinom 1994. kada je ubijeno osam, a ranjeno 600 ljudi.

Svedoci napada su tvrdili da su primetili pakete iz kojih nešto curi, a da su odmah potom osetili isparenja od kojih su ih pekle oči. Otrov je delovao na žrtve u roku od nekoliko sekundi, od čega su se gušili i povraćali, dok su neki oslepeli i bili paralizovani.

Sledbenici kulta su verovali da uskoro sledi kraj sveta i da će svi oni koji nisu sa njima ići u pakao – osim ako ih ne ubiju. Nakon napada u tokijskom metrou članovi kulta su nekoliko puta bezuspešno pokušavali da ispuste hidrogen-cijanid na nekoliko stanica.

Osnivač grupe, Šoko Asahara, poznat i kao Čizou Matsumoto, proglasio je sebe Hristom i prvim „prosvetljenim“ još od Bude. „Aum Šinrikjo“ je stekao zvanični status kao religijska organizacija 1989. godine, a na svom vrhuncu imao je desetine hiljada sledbenika širom sveta. Grupa je ubrzo postala „paranoični kult apokalipse“, ubeđena da će svet završiti u opštem ratu i da će samo oni preživeti.

Kult se posle napada 1995. godine povukao i preimenovao u „Alef“ ili „Hikari no Va“.

„Aum Šinrikjo“ je označena kao teroristička organizacija u SAD i mnogim drugim državama, ali „Alef“ i „Hikari no Va“ legalni su u Japanu, mada su proglašeni „opasnim religijama“ koje su pod prismotrom.

Crna Gora je jedina država u regionu u kojoj se na sajtu CIA upozorava na opasnost od terorizma.

CIA navodi da Srbija nije rešila probleme granica sa Kosovom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, navode Vijesti, a navodi se i da kroz Srbiju prolazi ruta za transport heroina iz Azije ka Evropi, kao i da je njena ekonomija ranjiva kada je u pitanju pranje novca.

CIA navodi da problem sa pranjem novca ima i Albanija, kao i da kroz tu državu prolaze kanali za krijumčarenje narkotika, oružja i migranata.

U Bosni i Hercegovini, kako se navodi, rasprostranjen je problem pranja novca i korupcije, dok je pravosuđe slabo.

Navodi se i da je Hrvatska tranzitna zemlja za morsko krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike ka zapadnoj Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar