U trendu

Vijesti: Vlade CG nema, a kada će – ne zna se

PODGORICA – Iako su iz Građanskog pokreta (GP) URA u utorak najavili da će lider tog pokreta i mandatar Dritan Abazović za dan-dva saopštiti sastav nove vlade, to se nije dogodilo ni ove sedmice.

Prema informacijama podgoričkih Vijesti potencijalni konstituenti buduće izvršne vlasti još pregovaraju i traže modalitete eventualnog ulaska opozicionih Socijaldemokrata (SD) ili Socijaldemokratske partije (SDP) u novi kabinet.

Izvori lista iz GP URA tvrde da veće šanse za to ima SDP, zato što je, kako objašnjavaju, duže u opoziciji, dok je SD smenjen s vlasti pre godinu i po.

U GP URA se, kažu, nadaju da bi zbog toga Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), koja je početak pregovora o vladi uslovila neulaskom Demokratske partije socijalista (DPS), SD-a i SDP-a, ipak bilo prihvatljivo da se u vlasti nađe SDP.

Lider SNP-a Vladimir Joković juče je, odgovarajući na pitanje agencije Mina da li bi prihvatio to, ponovio da u Statutu partije imaju striktan način donošenja ključnih odluka – dvotrećinskom većinom na Glavnom odboru (GO).

Izvor Vijesti iz SNP-a, međutim, tvrdi da bi mogli da prihvate razgovore o ulasku SDP-a u vlast, upravo zato što je ta partija nekoliko godina u opoziciji.

Tu mogućnost prošle sedmice je nagovestio i poslanik SNP-a Dragan Ivanović, rekavši da su spremni na određene ustupke.

Ako se postignu dogovori o formiranju novog kabineta i ulasku SDP-a u njega, toj stranci bi, prema informacijama Vijesti iz GP URA, navodno mogli da pripadnu resori odbrane i kulture, ili odbrane i spoljnih poslova.

Na učešću SD-a i SDP-a u vlasti insistira DPS Mila Đukanovića, koji je njihov bivši koalicioni partner.

DPS je najavio da će podržati manjinski kabinet, ali da neće učestvovati u njemu.

Lider GP URA Dritan Abazović dobio je 3. marta mandat za formiranje manjinske vlade, koju je ponudila koalicija “Crno na bijelo” čiji je deo i ovaj pokret.

Od tada su iz GP URA u više navrata najavljivali da su pregovori pri kraju i da će Abazović predstaviti program i sastav vlade.

Joković je juče poručio da bi vladu trebalo napraviti do kraja sledeće sedmice, ili, u suprotnom, konstatovati da dogovor nije moguć.

O rokovima je govorio i poslanik DPS-a Andrija Nikolić, koji je Gradskoj TV rekao da očekuju da se “posao formiranja vlade” okonča u roku od četiri do pet dana.

Prethodno je lider SDP-a Raško Konjević poručio da Abazović treba da vrati mandat predsedniku države ako nema većinu za formiranje izvršne vlasti, dok je čelnik SD-a Damir Šehović pozvao mandatara da učini isto ako, kako je naveo, planira anticrnogorsku vladu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar