U trendu

Vikar Bogorodičine crkve otkrio: Ovako je sve počelo

Vikar arhiepiskopije francuske prestonice Filip Marse prisetio se za Sputnjik prvih minuta požara u katedrali Notr Dam u Parizu.

U trenutku početka požara, Marse se nalazio u svojoj kancelariji.

„Večernja služba je počela nešto oko 19.30. Požar je već bio izbio, ali za njega niko nije znao. Nije bilo nikakve panike kada su ljudi odlazili sa mise. Nekoliko minuta kasnije osetili smo dim, i gledajući katedralu, videli smo požar na svodu, tamo gde je sve od drveta. Odmah sam izašao na ulicu i rekao: O, Gospode“, seća se sveštenik.

„Zatim je došao gradonačelnik Pariza An Idalgo, a nešto kasnije Makron. On je više voleo da bude na licu mesta, nego da dobija informacije od drugih. Mislim da je njegov nagon bio izazvan jakim emocijama. To što je on rekao na licu mesta bilo je veoma potresno“, dodao je Marse.

On je podsetio da je kod katolika u toku Sveta nedelja, koja prethodi Uskrsu.

„Nekoliko dana kasnije mi ćemo slaviti Hristovo vaskrsnuće — centralni događaj naše vere. Kada sam juče video krst u unutrašnjosti katedrale, osvetljen vatrom, to je bilo otelovljenje što se s nama dešava: krst u vatri, statua Device Marije i plamen“, rekao je vikar.

On je pozvao da se u tom događaju ne traži tajni smisao i izrazio nadu da je to „bio nesrećan slučaj, a ne namerna akcija“.

Najveći požar u katedrali Notr Dam počeo je sinoć. Plamen je zahvatio noseću konstrukciju. U gašenju požara je učestvovalo oko 400 vatrogasaca. Požar je ugašen jutros. Prema podacima francuskih medija, nesreća je povezana sa radovima na restauraciji. Deo katedrale je bio zatvoren.

(Sputnjik)

6 komentara
 1. Jadranka Orlovic

  Ovo me malo podseca na dve kule u NY. Zapalili sami da skupe pare od bogatasa a sada se foliraju odjednom vitrazi celi sve vrednosti sklonjene a Makron ne treba nam pomoc sa strane sami cemo mi to to je nasa istorija i svetinje, licemere sa pinokijevskim nosevima. U Siriju su sa svojim ISIS jurisnicima unistavali blago staro vise od 2 hiljade godine i obavestavali o tome kao o ceni mladog luka na Kalenicevoj pijaci. Gade mi se.

 2. milovan

  Zbilja mi zao.??!!! Isto kao Makronu i ostalima za nase svetinje kada su nas bombardovali i cinili genocid nad Srbima koji ce trajati jos par stotina godina. Kako samo kukaju nad svojim.A nase starije svetinje su gorile uz njihovu pomoc.

 3. Anonimni

  Tako je….

 4. Beograđanka

  Administratorima: Kad u Sputnjiku ne znaju, bar vi ispravite ovo – naime, ne može biti vikar, zato što ih Katolička crkva nema. Vikare ima Anglikanska crkva. I nema arhiepiskopa nego nadbiskupa, pa je reč o nekom iz nadbiskupije… Možda jesmo pravoslavci, ali ne moramo zato biti hrišćanski nepismeni.

 5. Anonimni

  Franš d`Eperej: ….“borićemo se do poslednjeg srpskog vojnika“…..

 6. Anonimni

  Svim obožavaocima „prijateljske“ Francuske jedna informacija: Srpske borce u Solunu NISU HTJELI da prime na svoje brodove ! Pristali su tek kad ih je RUSKI CAR uslovio (vezano za dalje ratne operacije ). Svu municiju, što je srpska vojska od njih „dobila“, platila je u ZLATU !

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike