U trendu

Vikiliks: Amerikanci špijunirali Kola, Šredera, Merkelovu

Američka obaveštajna služba NSA je, prema informacijama „Vikiliksa“ koje prenose nemački mediji, očito decenijama prisluškivala nemačke vlade i to od bivših kancelara Helmuta Kola i Greharda Šredera, pa do aktuelne vlade Angele Merkel.

U novotkrivenim dokumentima neuobičajen je obim prisluškivanja i na listi se od ukupno 56 brojeva, nalazi i broj Merkelove koji je koristila do 2013. godine, kao i njenog bivšeg šefa Kancelarske službe Ronalda Pofale, sadašnjeg Petra Altmajera i šefa poslaničkog kluba njenih demohrišćana u Bundestagu Folkera Kaudera.

Osim mobilnog telefona Merkelove koji je „najmanje do kraja 2013. godine bio važeći“, nalaze se, kako danas prenosi „Zidojče cajtung“ i, između ostalih, njen broj faksa, njen broj u kabinetu i jedan broj koji njoj pripada u Bundestagu.

Od kada tačno potiče ta lista nije poznato, navode mediji i pišu da se prvi podatak odnosi na Johanesa Ludeviga, bivšeg bliskog Kolovog saradnika, koji je nekada vodio odeljenje za privredu u Kancelarskoj službi i kojoj je 1994. godine napustio posao.

Na listi se nalazi i bivši savetnik Šredera, Mihael Štajner, koji je u sećanju građana Srbije ostao kao šef misije na Kosovu. Štajner, pravnik po struci i katolik po verskom opredeljenju, rođen je u Minhenu, nekoliko godina po završetku Drugog svetskog rata, bio je od 2001. do 2003. godiine šef UN-Misije na Kosovu.

Njega „bije glas“ da je ekspert za Balkan, da je ženskaroš, koji je znao da bude i srdačan u razgovoru, da su ga Amerikanci na Kosovu, uglavnom, zvali „Majkl“, da je nekada bio pušač, da je neukrotive prirode, spreman da munjevito donosi odluke i stvari naziva pravim imenima, čime se diplomate baš ni ne diče.

U sećanju ostao kao šef UN misije na Kosovu, čijim radom su Srbi bili nezadovoljni, ali ni kosovski Albanci ga nisu baš nešto puno „ljubili“, iako je, pričalo da je na njihovoj strani, da je stao na „ludi kamen“, da ga je osvojila mlada i lepa Albanka…

Štajner je poznat i po „kavijar aferi“ zbog koje je morao da napusti mesto savetnika za spoljnu politiku i bezbednost tadašnjeg kancelara Gerharda Šredrera, čiji je, veruje se, bio miljenik.

On je, naime, na povratku Šredera iz Azije, uz sletanje u Moskvi, vikao i psovao vojnike što nisu poslužili kavijar. Kada je, međutim, uvideo da je „đavo odneo šalu“, Štajner se prvo branio da je to crni humor, jer je bio umoran od leta, a onda se, ipak, povukao sa mesta savetnika.

Nemački političari su zahtevali hitno razjašnjenje ove situacije oko prisluškivanja, a dugogodisnsji političar partije Zeleni Hans-Krristijan Štrebele je zahtevao angažman Saveznog državnog tužilaštva. „Savezno državno tužilaštvo mora konačno pokrenuti formalnu istragu protiv špijunaže“, rekao je Štrebele, prenose mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar