U trendu

Vikiliks: Asanž će se predati ako Mening bude oslobodjen

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pristaće da ode u zatvor u SAD ako američki predsednik Barak Obama pomiluje Čelsi Mening, saopštila je ta organizacija na tviteru.

„Ako Obama pomiluje Mening, Asanž će pristati na američki zatvor u zamenu, uprkos jasnoj nezakonitosti“, saoštio je Vikiliks u četvrtak, prenosi Si-En-En (CNN).

Apelacioni sud u Švedskoj danas treba da odluči da li će produžiti nalog za hapšenje Asanža, zbog optužbi za silovanje iz 2010, prenosi Gardijan.

Asanž se 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu i odbijao je da ode u Švedsku na ispitivanje, jer veruje da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Ranije ove sedmice saopšteno je da će Asanž 17. oktobra odgovarati na pitanja koja je sastavila švedska vlada u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Vikiliks je u četvrtak saopštio da bi Asanžovo mentalno zdravlje moglo da bude ugroženo ako ostane zatvoren u ambasadi.

Asanžov advokat Beri Polak izjavio je u četvrtak za CNN da bi dogovor o predaji osnivača Vikiliksa morao da uključi oslobadjanje američkog vojnika Bredlija Meninga, koji se sada zove Čelsi, osudjenog na 35 godina zatvora zbog odavanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata Vikiliksu 2010.

Mening je 2013. godine osudjen da je objavio 750.000 tajnih dokumenata i video snimaka, što je okarakterisano kao najveće curenje poverljivih informacija u američkoj istoriji.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je CNN-u da nije upoznato da su Asanž ili njegovi predstavnici ponudili bilo kakav dogovor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.