U trendu

Vikiliks u dokumentima otkriva i privatne živote običnih ljudi

Američka agencija Asošijeted pres otkrila je da sajt Vikiliks, u nastojanju da otkrije vladine tajne, pravi kolateralnu štetu kada je u pitanju privatnost stotina nevinih ljudi, uključujući žrtve seksualnog zlostavljana, bolesnu decu i mentalno obolele.

Organizacija Vikiliks je u poslednjih godinu dana objavila medicinsku dokumentaciju velikog broja običnih gradjana, a na sajtu su objavljeni i osetljivi porodični, finansijski i lični podaci stotina ljudi.

U dva slučaja, navodi AP, Vikiliks je naveo imena tinejdžera koji su bili žrtve silovanja, a objavio je i ime saudijskog državljanina koji je uhapšen jer je homoseksualac, što je u toj zemlji kažnjivo smrću.

Vikiliks je kao svoj cilj postavio objavljivanje cenzurisanog materijala koji se tiče rata, špijuniranja i korupcije. Objavljivanje ličnih podataka je u suprotnosti s tvrdnjama te organizacije da štiti privatnost, što je izazvalo kritike čak i njenih saveznika.

AP navodi da nije uspeo da dobije odgovor osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Tokom prethodne godine je objavljeno pola miliona dokumenata američkog Demokratskog nacionalnog komiteta, turske vladajuće partije i saudijskog ministarstva spoljnih poslova. Medju dokumentima, medjutim, ima i ličnih podataka običnih gradjana.

U saudijskim diplomatskim depešama ima najmanje 124 medicinska dokumenta, prema uzorku koji je analizirao AP. U nekim od njih opisani su pacijenti s psihijatrijskim problemima, teško bolesna deca ili izbeglice.

Američka agencija je razgovarala s 23 osobe, uglavnom iz Saudijske Arabije, čiji su podaci objavljeni. Neki od njih nisu znali ništa o tome, jer je Vikiliks cenzurisan u njihovoj zemlji.

Vikiliks je objavljivao i podatke o identitetu, brojeve telefona i druge infromacije koje lako mogu da zloupotrebe kriminalci, navodi AP.

U dokumentima Demokratskog nacionalnog kongresa objavljenim prošlog meseca ima više od 20 brojeva socijalnog osiguranja i kreditnih kartica, prema analizi AP-a.

Dve osobe su izjavile AP-u da su bile žrtve kradje identiteta, a jedan penzionisani američki diplomata je morao posle objavljivanja dokumenata da promeni svoj broj.

AP je našao oko 30 izveštaja koji se odnose na porodične i vrlo lične stvari u depešama, uključujući poruke o brakovima, razvodima, nestaloj deci i borbama za starateljstvo.

Profesorka medija i komunikacija na američkom Univerzitetu Drub Liza Linč, koja godinama prati Vilikliks, izjavila je da Asanž možda nije imao dovoljno ljudi da prouče dokumenta kako treba, ili da je možda smatrao da je hitnost njegove misije važnija od privatnosti i da cilj opravdava sredstva.

Iako je u početku Asanž angažovao novinare da rediguju dokumenta pre objavljivanja, kasnije je napustio taj pristup.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar