U trendu

Više hiljada Makronovih pristalica slavi njegovu pobedu ispred Luvra

Više hiljada ljudi okupilo se večeras ispred Luvra u centru Pariza da pozdrave pobedu svog kandidata, centriste Emanuela Makrona na predsedničkim izborima.

Mašući francuskim zastavama, pristalice novog39-godišnjeg predsednika raduju se zbog njegove pobede nad kandidatkinjom krajnje desnice Marin Le Pen.

Pored velike staklene piramide ispred Luvra ispred koje je postavljen ogroman ekran, pristalice novog predsednika uzvikivale su „Makron predsednik“ pošto su prethodno prošli kroz policijski pretres.

Skup obezbedjuje veliki broj policajaca.

Oko 1.800 novinara akreditovano je da prati izborno veče, ali stotine njih i dalje čekaju da prodje bezbednosnu proveru.

Oko hiljadu pristalica kandidatkinje Marin Le Pen, pristalice i članovi stranke okupili su se u restoranu kod Vensenske šume na istoku Pariza gde ona organizuje izborno veče.

Oko petnaest medijskih kuća osudilo je to što im nije dozvoljeno da prisustvuju njenoj izbornoj večeri, zbog čega je jedan broj drugih medija, medju kojima su Mond i Liberasion, objavio da će bojkotovati taj skup iz solidarnosti.

Portret Makrona je kratko je izviždan kad se pojavio na ekranu pre nego što je Le Pen izašla i održala kratak govor u kome je priznala izborni poraz, pošto je prethodno telefonom čestitala Makronu na pobedi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.