U trendu

Više od 10.000 Islanđana spremno da prihvati izbeglice u svojim domovima

Više od 10.000 Islanđana je prihvatilo nedeljni poziv autorke i profesorke Brindis Bjorgvinsdotir da prihvate izbeglice iz Sirije, prenose strani mediji.

Bjorgvinsdotir je sugrađane u nedelju pozvala da dignu glas na Fejsbuku ako žele da Island, nacija s populacijom od oko 330,000 ljudi, prihvati veći broj izbeglica nego što je to određeno vladinom kvotom.

„Ja sam samohrana majka sa šestogodišnjim sinom… mi možemo prihvatiti dete u nevolji. Ja sam učiteljica i ja bih dete naučila da govori, čita i piše na islandskom i da se prilagodi islandskom društvu. Mi imamo odeću, krevet, igračke i sve što detetu treba. Ja bih, naravno, platila za avionsku kartu,“ napisala je jedna od potencijalnih udomiteljica Hekla Stefansdotir.

Na poziv je do ponedeljka poslepodne odgovorilo više od 10,000 građana, od kojih mnogi nude smeštaj, hranu, odeću i pomoć u integraciji.

„Ja mislim da je ljudima dosta vesti sa Mediterana i iz izbegličkih kampova gde umiru ljudi i da oni žele nešto učiniti,“ rekla je Bjorgvinsdotir za islandsku javnu televiziju RUV.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.