najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Više od 100 otetih devojčica ne žele da napuste Boko Haram

Nigerijska vlada pregovara o oslobađanju još 83 devojčice iz Čiboka koje su otete pre dve i po godine, ali više od 100 drugih devojčica ne žele da napuste svoje otmičare iz islamističke ekstremističke grupe Boko Haram, rekao je danas zvaničnik iz nigerijskog grada Čiboka.

Postoji mogućnost da je Boko Haram radikalizovao devojčice koje sada žele da ostanu kod otmičara, a moguće je i da se one stide da se vrate kući, jer su bile prisiljene da se udaju za ekstremiste i rode im decu, rekao je za AP predsednik Udruženja za razvoj Čiboka Pogu Bitrus.

On je rekao da bi 21 devojčicu, koliko ih je oslobođeno prošle nedelje – što je bilo prvo oslobađanje kao rezultat pregovora između nigerijske vlade i Boko Harama – trebalo da bude školovano u inostranstvu, jer će u Nigeriji verovatno biti ožigosane.

Oslobođene devojčice su vraćene roditeljima u nedelju i očekuje se da će se sastati sa predsednikom Nigerije Muhamaduom Buharijem danas ili sutra, dodao je Bitrus.

Oko 276 učenica kidnapovano je iz škole u severoistočnom Čiboku u aprilu 2014. godine, a Bitrus kaže da je, kako navode oslobođene devojčice, nekoliko desetina otetih učenica pobeglo odmah, dok je najmanje polovina devojčica preminula u zarobljeništvu.

Sve devojcice koje su uspele da pobegnu otišle su iz Čiboka, a najmanje 20 ih se školuje u SAD, jer su, iako su samo par sati provele u rukama otmičara, etiketirane u svojoj zajednici kao “žene Boko Harama”.

Nedavno oslobođene devojčice rekle su roditeljima da su ih otmičari odmah nakon kidnapovanja podelili na dve grupe, pri čemu su morale da izaberu da li će se pridružiti ekstremistima i primiti islam, ili će im postati robinje, navodi Bitrus.

Veruje se da su oslobođene devojčice i one o čijem se oslobađanju upravo pregovara, a kojih ima 104, u grupi koja je odbacila islam i Boko Haram, objasnio je on.

Oslobođene devojčice, koje su otmičari koristili za kućne poslove, ali ih nisu seksualno zlostavljali, kažu da nikada više nisu videle devojčice iz druge grupe.

Čibok je mala, konzervativna hrišćanska enklava u pretežno muslimanskoj severnoj Nigeriji, podseća američka agencija.

(Tanjug)

1 komentar
  1. goran manic

    “Nije mi toliko žao ljudskih ruku i leđa, jer ma koliko ih batinali – opet će biti ljudske ruke i leđa. Ali, žao mi je ljudske duše!… – govorio je L.N.Tolstoj. Duše ovih devojčica su uništene i neće im biti bolje ni na zapadu ni u njihovoj zemlji. “… A, ceo svet nije vredan jedne dečije suze!” – govorio je F.M. Dostojevski. Ludaci iz “Bokoa” i svi svetski moćnici koji su ćovećanstvo doveli do današnjeg stanja će platiti za svoje zlo… A, šta ćemo mi, “jadni, nevini i bespomoćni” civilizovani građani?… Ovaj slućaj nije jedino zlo koje nam se dešava pred očima… Svakog dana se dešavaju slične dušegubke a mi – ćutimo i čekamo sledeće IZBORE da aminujemo razne svetske moćnike…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike