U trendu

Više od 150 mrtvih u napadima u Siriji

Više od 150 osoba poginulo je u nedelju u Siriji u seriji napada džihadista iz Islamske države u zonama pod kontrolom sirijskih snaga, dok su se SAD i Rusija dogvorile o uvodjenju prekida vatre, javila je danas agencija Frans pres.

U Homsu, trećem sirijskom gradu po veličini, u nedelju je poginulo 59 osoba, a u dvostrukom samoubilačkom napadu na šiitsko svetilišite u predgradju Damasku najmanje 83 osobe.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura odmah je osudio napade u oba grada, dok je Islamska država na svojim sajtovima saopštila da preuzima odgovornost za seriju napada u Homsu i kod Damaska.

Istovremeno s tim napadima, državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je u Amanu da je s Rusijom postignut dogovor o tome kako da se obustave neprijateljstva u Siriji.

Keri je rekao da je postignut preliminarni dogovor o prestanku neprijateljstava, što bi moglo da se dogodi narednih dana.

Američki ministar je dodao da je moguće da će predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin „što je pre moguće“ razgovarati o primeni tog dogovora.

Više od 260.000 ljudi poginulo je od početka gradjanskog rata u Siriji koji je počeo u martu 2011. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.