najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Više od 18 rudara poginulo, dvoje se vode kao nestali

Više od 18 rudara je poginulo a dvojica se vode kao nestali u današnjoj eksploziji u kineskom rudniku uglja, javili su kineski državni mediji.

Rano jutros, u rudniku uglja u autonomnoj oblasti Ningkia Hui, došlo je do eksplozije gasa u rudniku uglja, koji je u vlasništvu Linli rudarske kompanije, javila je zvanicna novinska agencija Sinhua.

U izveštaju se navodi da je jedan rudar preminuo nakon što mu je ukazana pomoć, a iz ruševina je izvučeno 17 beživotnih tela, dok se još dvojica vode kao nestali, prenosi AFP.

U vreme eksplozije, u smeni u jami je bilo 20 rudara. Za njihovo spasavanje nakon incidenta angažovano je više od 200 spasilaca.

Kina je najveći svetski proizvođač uglja a rudarske nesreće u ovoj zemlji su vrlo česte.

Kineski zvaničnici tvrde da je broj poginulih rudara smanjen u protekloj deceniji i da trenutno iznosi manje od 1.000 smrtnih slučajeva godišnje. Organizacije za ljudska prava tvrde da je broj ipak veći i da se radi o netačnom izveštavanju.

Kako navodi AFP, mnoge nesreće u rudnicima uzrokuju korumpirani nedzornici koji štede na bezbednosti radnika, industrijski standardi se ne poštuju iako su smrtonosne nesreće u jamama česte.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike