najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Više od 20.000 Erdoganovih pristalica u Kelnu

Više od 20.000 pristalica Redžepa Tajipa Erdogana okupilo se danas popodne u centru nemačkog grada Kelna u znak podrške predsedniku Turske i osude neuspelog puča od 15. jula, javila je agencija AP.

Agencija AFP prenosi da policija kaže da ih se okupilo 40.000, a organizatori tvrde da ih je i 50.000.

Protest je počeo intoniranjem turske i nemačke himne, kao i minutom ćutanja za pogionule u pokušaju državnog udara.

Vijore se hiljade zastava Turske od kojih se “desna obala reke Rajne pretvorila u crveno more”, piše AFP, a demonstranti uzvikuju “Da demokratiji, ne puču!”, “Mi smo Nemačka!”, i “Erdogan borac za slobodu!”.

Policija je na mestu održavanja skupa preventivno rasporedila 2.700 policajaca koji su danas popodne rasterali protivskup dvestotinak nemačkih anti-islamskih desničara.

U Kelnu se istovremeno održavaju još tri skupa desničara, antidesničara i grupe različitih inicijativa.

Nemačka je zabranila direktno prenošenje Erdoganovog govora njegovim pristalicama u Kelnu.

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je ranije danas da je “Turska zainteresovana da zna pravi razlog odluke nemačkog Ustavnog suda i lokalnih sudova da spreče direktan prenos Erdoganove poruke”, izrazivši nadu da će nemačke vlasti “dati zadovoljavajuće objašnjenje”.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je da se političke tenzije u Turskoj ne smeju prenositi na Nemačku, niti se smeju uznemiravati ljudi drugačijih političkih uverenja.

U Nemačkoj živi oko tri miliona gradjana poreklom iz Turske.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike