U trendu

Više od 60 zgrada u Britaniji nije su skladu s propisima protiv požara

Britanska vlada saopštila je večeras da je dosadašnja istraga pokazala da najmanje oko 60 zgrada u Britaniji nije u skladu s bezbednosnim propisima protiv požara, dok su lokalne vlasti širom zemlje u pripravnosti u slučaju novih evakuacija stanara posle nedavnog požara u jednom soliteru u Londonu u kojem je stradalo 79 osoba.

Ta velika operacija provere usledila je posle požara koji je izbio u noći izmedju 13. i 14. juna. Tada je soliter Grenfel u zapadnom delu Londona u potpunosti izgoreo.

„Svi zvaničnici, stanari i vatrogasci dobili su rezultate testova i sada smo svi u kontaktu u cilju preduzimanja konkretnih mera“, izjavio je britanski ministar za lokalne zajednice Sadžid Džavid.

Taj zvaničnik je ranije danas rekao da uzorci spoljnih fasada 34 solitera nisu zadovoljili bezbednosne standarde.

Više stotina stanara četiri solitera u Londonu iseljeno je u subotu zbog opasnosti od požara i hitnih radova u postavljanju protivpožarne zaštite.

Iseljavanje je posledica zabrinutosti za bezbednost višespratnica širom Velike Britanije.

Zvaničnici upozoravaju da desetine porodica koje su ostale u stanovima moraju što pre da ih napuste.

U soliteru Grenfel su živeli siromašni ljudi koji primaju socijalnu pomoć i oni su se godinama žalili na probleme sa strujom i druge probleme, zbog čega je zgrada prošle godine renovirana.

Zgrada se 14. juna  zapalila i brzo izgorela najverovatnije zato što je u nju prilikom renoviranja ugradjen jeftin, zapaljivi termo-izolacioni materijal. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar