U trendu

Više od 700 povređenih u eksplozijama u Kini

Broj poginulih u nizu stravičnih eksplozija u kineskom gradu Tjenćin popeo se na 50, a strahuje se da bi žrtava katastrofe koja se desila u stovarištu opasnih materija moglo biti još, javlja danas Asošiejted pres.

Američka novinska agencija piše da su okolne zgrade pretvorene u gole betonske školjke, dok britanski Bi-Bi-Si (BBC) navodi da su se eksplozije u Tjenćinu videle iz svemira, i da ruševine na licu mesta, prema rečima očevidaca, prizivaju dejstvo atomske bombe.

Zbog ove katastrofe otežan je rad luke Tjenćin, desete najveće na svetu, a kako piše Asošiejted pres, postavlja se pitanje da li su hemijski materijali bili uskladišteni kako treba.

Prema poslednjim podacima lokalnih vlasti Tjenćina, 701 čovek je povređen, od čega je u kritičnom stanju 71. Broj nestalih se ne pominje.

Do eksplozija u skladištu došlo je ubrzo posle ponoći. Titanske vatrene lopte pretvorile su noćno nebo u dan, a udarni talasi su porazbijali prozore u poluprečniku od dva kilometra od stovarišta. 

Požare gasi više od hiljadu vatrogasaca, a 12 je stradalo u borbi sa vatrenom stihijom.

Snažne eksplozije stvorile su prvi utisak da se radi o zemljotresu. Nacionalni seizmički biro je inicijalnu eksploziju procenio uporedio sa onom koju bi stvorila bomba od tri tone TNT-a. Druga je upoređena sa eksplozijom bombe od 21 tone TNT-a.

Nije jasno šta je izazvalo eksplozije. Vlada Tjenćina suspendovala je dalje gašenja požara kako bi ekipa eksperata za hemikalije procenila stanje na terenu i eventualne opasnosti.

Državni mediji su javili da je uhapšeno najuže rukovodstvo kompanije koja upravlja stovarištem. 

Po običaju kad su katastrofe u pitanju, kineske vlasti su sprovele strogu kontrolu informacija koje dolaze sa terena. Policijski kordoni ne dopuštaju novinarima i običnim ljudima da priđu mestu nesreće na više od kilometar i po do dva kilometra.

Eksplozije su izbile u skladištu kompanije Ruihai Lodžistiks, koja za sebe navodi da u svojim objektima drži zapaljive petrohemijske materije, sodijum-cijanid i toluen-disocijanat.

Tjenćin ima oko 15 miliona stanovnika, i važi za jedan od finansijskih i tehnoloških centara Kine. Njegova ekonomska zona privukla je brojne strane ulagače poput Motorole, Tojote, Samsunga i Novozimesa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.