najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Više od 800 migranata greškom dobilo državljanstvo SAD

Američka vlada greškom je dala državljanstvo za najmanje 858 migranata koji su bili u procesu deportacije jer su smatrani opasnim za nacionalnu bezbednost ili je postojala opasnost da pokušaju da izvedu preveru u vezi s imigracijom.

Prema internom dokumentu ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD, imigranti su koristili različita imera ili datume rodjenja u zahtevu za državljanstvo SAD, ali te razlike nisu otkrivene pošto njihovi otisci prstiju nisu bili u vladinoj digitalnoj bazi podataka.

U izveštaju nisu navedena imena imigranata, ali je generalni inspektor Džon Rot rekao da potiču iz „zemalja od posebnog interesa“ za nacionalnu bezbednost SAD ili susednih zemalja s velikim procentom pokušaja prevara pri imigraciji.

Zvaničnici ministarstva za unutrašnju bezbednost su identifikovali još 953 čoveka koji su naturalizovani uprokos nalozima za deportaciju, mada inspektori nisu uspeli da ustanove da li su ti imigranti imali otiske prstiju u svojim dokumentima.

U Rotovom izveštaju se navodi da u federalnim bazama podatak nedostaju otisci prstiju za najmanje 315.000 imigranata s nalozima za deportaciju ili kriminalaca u bekstvu.

Nedostaci su posledica toga što služba zadužena za nalaženje i deportovanje ilegalnih imigranata nije sistematski dopunjavala otiscima prstiju digitalne dosije imigranata s kojima su agenti dolazili u kontakt sve do 2010. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike