U trendu

Više od milion civila u Mosulu u opasnosti

Više od milion civila, zarobljenih u Mosulu, iračkom gradu pod kontrolom Islamske države, u velikoj je opasnosti, upozorila je humanitarna organizacija Norveški savet za izbeglice (NRC) dok irački vojnici napreduju ka gradu, u kome se očekuje da će se sukobi pojačati.

Iz organizacije, koja radi sa izbeglicama i interno raseljenim Iračanima, poručuju da je oko 18.000 Iračana napustilo svoje domove od početka masivne vojne operacije o preuzimanju kontrole nad Mosulom pre dve nedelje, prenosi AP.

Šef saveta za Irak Volfgang Grešman kaže da je Volfgang Grešman rekao je da se humanitarni radnici te agencije „sada spremaju za najgore“.

„Životi 1,2 miliona civila su u velikoj opasnosti“, naglasio je Grešman.

Iračke antiterorističke jedinice zauzele su juče zgradu državne televizije u Mosulu, što je dosad najvažniji objekat koji su preuzele od početka ofanzive protiv džihadista Islamske države u tom gradu, izjavio je komandant ove elitne jedinice.

Prethodno su iračke specijalne snage ušle na periferiju Mosula i napredovale prema centru, uprkos žestokom otporu takozvane Islamske države (IS) koja drži grad, rekao je jedan irački general.

To je prvi put da su irački vojnici ušli u Mosul od kada su ekstremisti IS zauzeli grad 2014. godine. Mosul je poslednje veliko uporište IS u Iraku. To je i grad iz koga su proglasili „kalifat“ do Sirije i njegov gubitak će predstavljati veliki poraz za džihadiste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar