U trendu

Više odvojene dece migranata od broja koji SAD priznaju

VAŠINGTON – Vladini istražitelji saopštili su da je moguće da je mnogo više dece migranata odvojeno od svojih roditelja nego što je to priznala administracija predsednika SAD Donalda Trampa.

U izveštaju kancelarije Generalnog inspektorata američkog ministarstva za zdravlje i socijalno staranje (HHS-OIG) navodi se da je razdvajanja porodica bilo i pre proleća prošle godine, kada je vlada najavila svoju politiku „nulte tolerancije“ na jugozapadnoj granici, prenosi AP.

Administracija je do sada utvrdila, kroz sudske postupke u kojima je federalni sud naredio da se porodice ponovo spoje, da je nešto više od 2.700 dece odvojeno od svojih roditelja

Istražitelji HHS-OIG su zaključili da je stvarni broj dece migranata odvojen od roditelja nepoznat i da bi mogao biti mnogo veći.
Predsednik Donald Trump bio je prinuđen da prošlog leta odustane od politike odvajanja dece od roditelja migranata posle velikog nezadovoljstva i javnosti.

„Ukupan broj i trenutni status sve dece odvojene od roditelja ili staratelja, nepoznat je“, navodi se u izvještaju generalnog inspektorata. Moglo bi da bude još hiljada, jer su se razdvajanja porodica odvijale mnogo ranije, tokom dolaska velikog broja migranata od 2017, otkrili su istražitelji, prenosi AP.
Istražitelji su izrazili zabrinutost u vezi s decom koja nisu identifikovana zato što nisu bila obuhvaćena naredbom federalnog suda o ponovnom povezivanu porodica. Ta direktiva se ne odnosi na „procenjene hiljade dece koje su imigracione vlasti odvojile tokom priliva koji je počeo 2017“, navodi se u izveštaju inspektorata HHS-OIG.

Predsednik Donald Tramp je prošlog leta, nakon protesta, ukinuo politiku razdvajanja porodica koja je započela uvođenjem „nulte tolerancije“ za migrante, prema kojoj će kriminalno goniti i zatvarati sve koji nelegalno prelaze granicu. Kako deca ne mogu biti zakonski procesuirana i zatvarana s roditeljima, odlučili su da ih razdvoje i drže u posebnim objektima, podseća agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.