U trendu

Višegradska grupa odbija kvote za smeštaj migranata

Premijeri Poljske, Slovačke, Mađarske i Češke u zajediničkom saopštenju danas su odbacili predloženi sistem kvota u okviru evropske unije za smeštaj migranata.

Eva Kopač, Robert Fico, Viktor Orban i Bohuslav Sobotka su i u deklaraciju i pojedinačno na konferenciji za novinare kategorično odbili obavezujuće kvote preraspodele izbeglica u okviru EU i naglasili da solidarnost u ime humanizma i evropskih vrednosti jesu spremni da preuzmu ali isključivo dobrovoljno.

Oni su naveli da bi „bio neprihvatljiv svaki predlog koji vodi uvođenju obaveznih i stalnih kvota za mere soliarnosti“.

Zapadne zemlje u koje najviše idu izbeglice u sadašnjem talasu krize, oštro su kritikovale zemlje Srednje Evrope, navodeći da se poziva na solidarnost kada je potrebna zaštita od Rusije ili novac iz evropskih fondova, dok postkomunističke članice Unije odbijaju da podele pravedno teret brige o izbeglicama.

Četvoro premijera je poručilo da žele solidarno i aktivno da se uključe u rešavanje imigrantske krize, preuzmu i one svoj deo odgovornosti za izbeglice kojima je potrebna pomoć, ali da Evropa mora da ima imigracioni politiku koja funkcioniše i da insistiraju da se po svaku cenu brani sloboda kretanja i šengenski prostor.

„Migracija je zajednički evropski problem, ali ovo što gledamo sada to je haos. Evropa mora da ima imigracioni politiku koja funkcioniše. Mora da funkcioniše evropska politika vraćanja imigranata tako da možemo da vratimo natrag one koji nemaju pravo na azil“, kazao je na konferenciji za novinare posle samita češki premijer Bohuslav Sobotka.

Premijeri Višegradske grupe usvojili su na vanrednom samitu o izbegličkoj krizi u Pragu zajedničku deklaraciju u kojoj predlažu da EU u rešavanju izbegličke krize poboljša zaštitu spoljnih šengenskih granica, ali tako da istovremeno ne stvori probleme Zapadnom Balkanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar