U trendu

Višegradska grupa: Podrška Češkoj u merama protiv Rusije

VARŠAVA – Ministri spoljnih poslova Višegradske grupe izrazili su solidarnost sa Češkom, koja je nedavno proterala 18 ruskih diplomata koji se sumnjiče za neprijateljsko delovanje.

Ministri spoljnih poslova Mađarske, Poljske i Slovačke, koji sa Češkom, čine Višegradsku grupu, u izjavi za javnost poručili su da osuđuju sve aktivnosti usmerene na ugrožavanje bezbednosti suverenih država i njenih građana, prenosi MTI.

U saopštenju objavljenom na internet stranici poljskog Ministarstva spoljnih poslova, navodi se da će te države nastaviti da se suprotstavljaju svim subverzivnim akcijama na nacionalnom nivou, uz pomoć NATO saveznika i mehanizama EU,

Ističe se da se u tom smislu izražava podrška i solidarnost s nedavnim koracima koje je preduzeo njihov bliski partner, saveznik i sused Češka.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je ranije da su proterane ruske diplomate sumnjiče da su bili umešani u eksploziju u skaldištu municije u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine, a kao odgovor Rusija je u nedelju proterala 20 čeških diplomata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.