U trendu

Vlada CG: Đukanović bi da sa sebe skine odgovornost

PODGORICA – Vlada Crne Gore oštro je danas kritikovala predsednika Mila Đukanovića, koji, kako ističu, očigledno smatra da bi sebe trebalo da amnestira odgovornosti u slučaju nabavke vakcina, što jasno govori o njegovom odnosu prema građanima.

Kabinet Đukanovića saopštio je juče da predsednik ni na koji način nije mogao biti uključen u proces nabavke vakcine, jer to nije njegova ustavna nadležnost, kao i da je aktuelna vlada odbila donacije koje je on obezbedio zahvaljujući dobroj saradnji sa međunarodnim partnerima.

Iz vlade, međutim, ukazuju da svaka donacija, fizičkih ili pravnih lica, direktno ugrožava pregovore sa proizvođačima vakcine.

Iz vlade poručuju da u situaciji pandemije, a to se, kažu, može videti u celom svetu, ne bi trebalo da bude primarno važna podela nadležnosti, već se u aktivnost borbe za očuvanje zdravlja građana, pored resornih ministarstava, uključuju predsednici država, monarsi i celokupni raspoloživi administrativni, ljudski, finansijski i ostali kapaciteti i autoriteti.

Đukanović, ističu, očigledno smatra da sebe treba da amnestira te odgovornosti, što jasno govori o njegovom odnosu prema građanima.

U vladinom saopštenju, koje prenose podgorički mediji, konstatuje se da su prethodnoj vlasti „na čijem čelu su bili Đukanovićevi partijski saborci, svi drugi lični i partijski poslovi bili preči od javnog interesa i zdravlja građana“.

„Dovedeni smo u situaciju da vraćamo zemlju sa ruba ambisa i zdravstvene katastrofe“, navodi se u saopštenju i dodaje da je apsolutno neprihvatljiva „krajnja neodgovornost“ prethodne vlasti to što u njenom mandatu nije započet nijedan bilateralni pregovor za nabavku vakcine, a nije uplaćena ni garancija za KOVAKS inicijativu.

Ističu i da na sreću „ne zavisi od Đukanovića, niti bilo kog drugog pojedinca“, a vlada će, kažu, učiniti sve da ispravi greške koje su pravili njihovi prethodnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.