U trendu

Vlada Hrvatske o zahtevu SNV-a za status manjinske samouprave za Srbe

Vlada Hrvatske je danas saopštila da ne predvidja promenu statusa tela srpske zajednice čija je organizacija zatražila status manjinske samouprave za Srbe.

Srpsko narodno veće (SNV) je na svojoj Velikoj skupštini prošle nedelje objavilo izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj u kojoj se ocenjuje da položaj Srba nije unapredjen u proteklih pet godina, a medju 13 tačaka sa zadacima u borbi za prava, nalazi se i zahtev da institucije srpske zajednice dobiju status manjinskih samouprava.

U odgovoru na pitanje agencije Hina, Vlada Hrvatske je navela da „promoviše uvažavanje i saradnju s nacionalnim manjinama radi zaštite njihovih prava“.

„Operativni programi za nacionalne manjine za razdoblje 2017-2020, koje je donela Vlada u saradnji s izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, ne predvidjaju promenu pravnog statusa tela srpskih/manjinskih zajednica“, navela je Služba za odnose s javnošću Vlade Hrvatske.

Prethodno je kabinet predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović saopštio je da SNV, kao i svi drugi, ima pravo da traži ispunjenje prava, ali ako to zahteva izmenu zakona, treba da se obrati Vladi i Saboru.

SNV je prošle nedelje navelo da su Srbi nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, i da očekuje i traži od Vlade i institucija da zaustave taj trend.

Takodje je ocenilo da očekuje dosledno sprovodjenje zajamčenih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice i ocenilo da ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina nije u skladu s Ustavom, „jer se narušava tajnost biračkog postupka i proizvodi segregacija na biračkim mestima“.

SNV je navelo da „institucije srpske zajednice, posebno SNV i Zajedničko veće opština, moraju dobiti status manjinskih samouprava“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar