U trendu

Vlada premijera Babiša sa podrškom komunista dobila poverenje parlamenta

Nova manjinska vlada stranke ANO premijera Andreja Babiša i Češke socijaldemokratske stranke nakon 15-časovne žučne rasprave, uz nesnosnu buku demonstranata ispod prozora parlamenta, dobila je noćas poverenje Poslaničkog doma.

Najduže do sada čekanje Čeha da zemlja dobije vladu, ravno 264 dana od izbora, Poslanički dom od 200 članova konačno je prekinuo sat nakon ponoći kada je 105 poslanika ANO, ČSSD i nereformisane Komunističke stranke Češke i Moravske glasalo za poverenje vladi, dok je 91 poslanik iz preostalih šest stranaka u parlamentu bio protiv a četvorica poslanika nisu glasala.

Sednica se pretvorila u burnu raspravu u kojoj nisu nedostajale lične uvrede ko je lopov, ko pijanica, ko „komunjara“, ko agent komunističke tajne policije. Celo popodne i uveče je ispod prozora poslanika skandiralo i zviždalo nekoliko stotina demonstranata, zato što je Babiš da obezbedi poverenje za manjinsku vladu sa socijaldemokratama potpisao, prvi put od pada komunista, sporazum o tolerisanju sa nereformisanim češkim komunistima.

„Republika nastala 1993. godine je završila, nastaje svojevrsna babišovska liderska demokratija“, reagovao je na poverenje za vladu na koju prvi put od plišane revolucije minimalni ali kakav takav uticaj imaju i komunisti, počasni predsednik opozicionih liberala iz TOP09, bivši šef češke diplomatije Karel Švarcenberg.

Podršku nereformisanih komunista koji se kao jedina komunistička stranka u Srednjoj Evropi nisu promenili ni distancirali od zločina totalitarnog komunističkog režima nije želeo ni sam premijer Babiš, medjutim, ostali su jezičak na vagi pošto većina prirodnijih saveznika ANO u parlamentu nije želela ni da pomisli da bude u vladi koju vodi premijer pod krivičnom istragom.

Babiša je u vladu sa socijaldemokratama i komunistima gurao i predsednik Češke Miloš Zeman, pošto bi alternativa bila ulazak antiislamskih ekstremista Sloboda direktna demokratija dirketno u vladu ili vanredni izbori.

Babiš je u jednom od najdužih ekspozea tražeći poverenje za svoju vladu naglasio da će ona biti proevropska a da je garancija bezbednosti zemlje NATO, iako su komunisti već pokušali da blokiraju slanje čeških vojnika u misije NATO gde to ne odgovara interesima Rusije, kao što je istočno krilo NATO.

Premijer Babiš kao prioritet spoljne politike vlade naveo je i proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan i pomoć zemljama tog regiona za uspešnu evrointegraciju.

Ovo je druga vlada tajkuna češke agroindustrije, pošto prva jednopartijska, sastavljena nakon oktobarskih izbora nije dobila u januaru poverenje parlamenta i vladala je sve do danas u ostavci.

Pored srušenog tabua da demokratske stranke ne ulaze ni u kakve koalicije i dogovore sa komunistima na republičkom nivou, ova Babišova vlada jedinstvena je i po tome što nema jednog od ključnih ministara – šefa diplomatije, zato što se predloženi kandidat predsedniku Zemanu učinio kao suviše blagonaklon prema izbeglicama i odbio je da ga imenuje.

Prvi put takodje na čelu vlade stoji zvanično evidentirani agent zloglasne komunističke čehoslovačke tajne policije StB, jer Babiš još uvek nije uspeo da očisti svoje ime pred sudom da nije saradjivao namenski i svesno ni za novac, već je samo, kao svaki Čeh ili Slovak u spoljnoj trgovini bio prinudjen da se povremeno sastaje sa agentima StB.

Prvi put Češka na čelu vlade ima premijera koji je pod krivičnom istragom, u slučaju Babiša za mahinacije sa evropskim dotacijama a morao je da vrati dva miliona evra dotacije za farmu Rodino gnezdo, te u teoriji može da bude i uhapšen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar