U trendu

Vlada Španije: Pućdemon može da se kandiduje na izborima

Dosadašnji katalonski predsednik Karles Pućdemon, koga je španski premijer Marijano Rahoj smenio, moći će da se kandiduje na vanrednim izborima za katalonski parlament koje je španska Vlada raspisala za 21. decembar, rekao je danas portparol španske Vlade Injigo Mendes de Vigo.

„Gospodin Pućdemon i svi politički lideri (Katalonije) moći će da učestvuju na tim izborima. To bi bilo dobro, jer bi tako svi Katalonci mogli da presude o onom što gledamo poslednjih godinu dana“, izjavio je Mendes de Vigo za Rojters, a prenosi Hina.

Mendes de Vigo koji je i španski ministar kulture, obrazovanja i sporta, rekao je da Pućdemon više nema nikakvu funkciju jer je smenjen, i dodao da će Madrid, ako Pućdemon odbije da napusti kancelariju predsednika Vlade Katalonije, reagovati „inteligentno i razumno“.

„Bilo bi dobro da (Pućdemon) učestvuje na demokratskim izborima, pa da Katalonci kažu šta misle o njegovoj politici“, kazao je Mendes de Vigo.

Pućdemon ne smatra da je smenjen, pa je danas, u svojstvu predsednika katalonske Vlade, pozvao Katalonce da se demokratskim i mirnim metodama suprotstave merama španske Vlade, koja je privremeno, do održavanja vanrednih izbora 21. decembra, ukinula autonomiju Katalonije aktiviranjem člana 155 Ustava Španije.

Aktiviranje tog člana, odnosno uvodjenje prinudne uprave u Kataloniji, znači preuzimanje kontrole nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja izbora.

Parlament Katalonije juče je, glasovima 70 od 135 poslanika, proglasio nezavisnost tog regiona od Španije. Ubrzo potom, Senat Parlamenta Španije odobrio je uvodjenje prinudne uprave u Kataloniji, a španski premijer Rahoj je smenio katalonsku separatističku vladu i raspisao izbore za parlament Katalonije.

Nekoliko hiljada demonstranata zatražilo je danas u Madridu hapšenje Pućdemona zbog „izdaje“ i „državnog udara“, dok bi sutra u Barseloni trebalo da se održi skup pristalica ujedinjene Španije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.