U trendu

Vlada u Somaliji razrešila ministra policije i obaveštajaca

Vlada u Somaliji razrešila je dužnosti šefa policije i obaveštajne službe, na predlog ministra unutrašnih poslova Abukara Islova, posle dva teška teroristička napada u Mogadišu ovog meseca.

Otpuštanje šefa policije i obaveštajaca usledilo je dan posle opsade hotela u Mogadišu u kojem je stradalo 23, a ranjeno 30 osoba.

Policija je navela da je ubila trojicu ekstremista i uhapsila dvojicu posle nekoliko sati opsade hotela Nasa Hablod gde su prodrli pripadnici grupe Al Šabab, posle bombaških napada.

Islov je rekao da je pet osoba uhapšeno zbog umešanosti u najveći bombaški napad u istoriji Somalije, 14. oktobra, u kojem je poginulo 350 ljudi i ranjeno 400 ljudi, što je .

Situacija je od avgusta 2011. počela da se popravlja, kada su pripadnici Al Šababa isterani iz Mogadiša, ali ta organizacija, povezana s Al Kaidom, i dalje drži pozamašan deo juga Somalije.

Pogodjena decenijama ratovanja, vlast Somalije ne samo što nema kontrolu nad svojom teritorijom još od 1991. godine, već preživljava i cikluse teške suše i gladi. Po zvaničnim dostupnim podacima Somalije, bruto-domaći proizvod po stanovniku je 2012. bio svega 226 dolara što je manje nego 1990. Oko 43% stanovništva ima manje od jednog dolara dnevno.

Somalija ima „neformalnu privredu“ koja se zasniva na trgovini stokom i novcu koji iz inostranstva šalju iseljenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar