U trendu

Vladine snage ubile 5 osumnjicenih militanata u Kasmiru

ŠRINAGAR – Pet militanata ubijeno je danas u dva različita sukoba koji su se desili u indijskom delu Kašmira, saopštila je danas policija.

Kako navodi agencija AP, novi događaj se desio samo dan nakon što su pobunjenici ubili pet indijskih vojnika u pucnjavi u ovom spornom regionu.

Prvi sukob izbio je nakon racije vojnika i policije protiv pobunjenika u oblasti Imamsahab u južnom okrugu Šopian, navodi se u saopštenju policije.

Dodaje se da su trupe ogradile područje kasno u ponedeljak, što je dovelo do sukoba u kome su militanti odbili da se predaju.

U borbi koja je usledila rano jutros, tri pobunjenika su ubijena.

Stanovnici tog okruga su rekli da su trupe razorile jednu civilnu kuću eksplozivom, a tokom borbi, što predstavlja uobičajenu taktiku indijskih trupa u borbama u Kašmiru.

U drugom, odvojenom sukobu, koji se desio danas, kako se navodi u saopštenju policije, dva osumnjičena militanta ubijena su u voćnjaku jabuka tokom operacija protiv pobune u selu Fripora, koje se takođe nalazi u južnom okrugu Šopian.

AP podseća da su u ponedeljak pet indijskih vojnika poginulo u najsmrtonosnijoj borbi sa militantima ove godine u šumovitom području južnog okruga Surankote.

Potpukovnik i portparol indijske vojske Devender Anand rekao je da su trupe danas nastavile sa operacijama potrage u tom području.

Do porasta nasilja dolazi usred opsežnih mera vladinih snaga u dolini Kašmir, a nakon niza ciljanih ubistava u gradu Šrinagaru prošle nedelje.

Indija i Pakistan su, po sticanju nezavisnosti, ratom podelili teritoriju Kašmira, iako obe strane i dalje ističu pravo na ceo Kašmir, čije stanovništvo je većinski muslimansko.

Desetine hiljada civila, pobunjenika i vladinih snaga ubijeno je u tom sukobu koji traje od 1989. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.