Vlasnik Fejsbuka se izvinio i priznao greške

Vlasnik Fejsbuka Mark Zakerber je prekinuo dugo ćutanje, izrazio žaljenje i priznao greške posle višednevne polemike oko nedozvoljene upotrebe ličnih podataka miliona korisnika te društvene mreže što je učinila britanska firma Kembridž analitika.

„To je predstavljalo zloupotrebu vrlo važnog poverenja i duboko  mi je žao zbog onoga što se desilo. Naša odgovornost je da učinimo da se to ne ponovi“, rekao je Zakerberg sinoć u intervjuu za televiziju Si-En-En (CNN).

On je takodje rekao da je spreman da dodje da svedoči pred američkim Kongresom.

Dok se skandal oko iskorišćenih podataka Fejsbuka razbuktavao poslednjih dana Zakerbeg je ćutao pre nego što je prekinuo ćutanje preko objave na svojoj Fejsbuk stranici. On je tu priznao „greške“ i svoju odgovornost za ono što se desilo sa Fejsbukom ali se tada još nije izvinio. Njegov broj dva, Šeril Sandberg je ubrzo zatim izrazila „žaljenje“ zbog tog dogadjaja.

Zakerberg je obećao i da će ograničiti pristup ličnim podacima aplikacijama treće strane, kao ona koja je upotrebljena u skandalu koji je potresao tu društvenu mrežu, i da će te aplikacije podrobno proveravati. On je takodje obećao da će obavestiti sve korisnike čiji podaci su mogli da budu upotrebljeni bez njihovog odobrenja.

Skandal je izbio kada je otkriveno da su privatni podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka dospeli u ruke kompanije za podatke Kembridž analitika (Cambridge Analytica) koja je povezana s izbornim štabom predsednika SAD Donalda Trampa.

Kembridž analitika koristila je aplikaciju koju je razvio ruski profesor koji predaje na Kembridžu i u Sankt Peterburgu Aleksandar Kogan.

Fejsbuk je saopštio ranije da je 2015. saznao da je Kogan podatke dao firmi Kembridž analitika i da je tada potvrdio da su lični podaci bili izbrisani, što se pokazalo netačnim.

Advokatske kancelarije u Americi objavile su da su podnele grupne tužbe u ime gradjana i akcionara Fejsbuka, a pokrenuta je kampanja da korisnici treba da prestanu da koriste Fejsbuk (#deletefacebook).

Akcije Fejsbuka znatno su pale prethodnih dana ali su juče počele da se oporavljaju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike