U trendu

Vlasti Gibraltara oslobodile zaplenjeni iranski tanker

Gibraltar je danas dozvolio zaplenjenom iranskom naftnom tankeru da napusti tu britansku prekookeansku teritoriju, uprkos pokušaju SAD da ga zaplene u poslednjem trenutku, što bi moglo da smanji tenzije izmedju Londona i Teherana koji i dalje drži tanker sa zastavom Velike Britanije.

Do oslobadjanja tankera „Grejs 1“ došlo je u vreme sve veće zategnutosti izmedju Irana i Zapada, koja se povećava otkako su SAD pre više od godinu dana napustile medjunarodni nuklearni sporazum velikih sila i Teherana.

Prethodnih nedelja je u oblasti Persijskog zaliva bilo šest napada na naftne tankere za koje su SAD okrivile Iran, a oborena je i američka bespilotna letelica od iranskih snaga. Iran je negirao da stoji iza napada na tankere, iako je zaplenio nekoliko drugih tankera.

Tanker „Grejs 1“, koji nosi 2,1 milion barela iranske nafte, zaplenjen je 4. jula u operaciji britanske mornarice kod Gibraltara. Brod je zaplenjen pošto je postojala sumnja da ima nameru da prekrši sankcije EU koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji.

Šef uprave Gibraltara Fabijan Pikardo rekao je da su SAD na vreme zatražile novu pravnu proceduru za zaplenu tankera „Grejs 1“, ali da su primenjene odredbe propisa o sankcijama Evropske unije pošto je iranska vlada Gibraltaru pružila garancije da brod neće poslati 2,1 milion barela nafte u sirijski entitet pod sankcijama.

Reagujući na današnji razvoj situacije, šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif optužio je SAD da su pokušale da „ukradu imovinu“ Irana na otvorenom moru.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije upozorilo je Iran da se pridržava garancija koje je dao vladi Gibraltara i navelo da neće dozvoliti ni Teheranu ni bilo kome drugom da zaobilazi sankcije EU uvedene radi kažnjavanja Sirije zbog upotrebe hemijskog oružja protiv svojih gradjana.

London traži od Teherana da oslobodi naftni tanker „Stena impero“ koji je plovio pod britanskom zastavom kada ga je Iran zaplenio kao odgovor na zadržavanje tankera „Grejs 1“.

Za sada nije poznato da li će „Grejs 1“ odmah napustiti Gibraltar niti koja je bila strategija administracije američkog predsednika Donalda Trampa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar