U trendu

Vlasti Katalonije počinju kampanju pred referendum

Regionalne vlasti španske pokrajine Katalonije večeras zvanično počinju predizbornu kampanju za referendum o nezavisnosti te oblasti od Španije, dok centralne vlasti pojačavaju pritisak kako bi sprečili glasanje zakazano za 1. oktobar.

Prvi miting bi trebalo da bude održan u Taragoni, gradu od 130.000 stanovnika, oko 100 kilometara od Barselone.  Organizatori su pre skupa rekli da ih je policijska prefektura obavestila da je skup „nezakonit“.

Portparolka vlade Soraja Saens de Santamaria izjavila je da je zabranjeno „saradjivati ili učestovati na referendumu“ kao i učestovati u aktivnostima pripreme tog glasanja.

Katalonsko tužilaštvo naložilo je pre dva dana svim policijskim snagama te španske provincije da spreče održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije koje je zakazala regionalna vlada uprkos zabrani.

„Policijski zvaničnici treba da preduzmu neophodne mere i zaplene sve što je namenjeno pripremi i organizovanju nezakonitog referenduma“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Predsednik regionalne vlade Katalonije Karles Pućdemon izjavio je prošle nedelje da je odlučan u organizovanju referenduma o nezavisnosti od Španije i pored zabrane.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao „istorijska nacija“, priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.