U trendu

Vlasti SAD zaplenile brod na kojem je u junu nadjeno 18 tona kokaina

Američke vlasti su zaplenile teretni brod na kojem su prošlog meseca otkrile gotovo 18 tona kokaina pošto je uplovio u luku u Filadelfiji.

Služba SAD za carinu i zaštitu granice u četvrtak je dobila nalog i zaplenila brod „MSC Gajane“ (Gayane) na kojem je 16. juna nadjena droga. To je bila najveća zaplena kokaina u istoriji američke carine.

Vlasnik broda je švajcarska kompanija Mediterejnien šiping (MSC Mediterranean Shipping Co). Nije objavljeno kolika je njegova vrednost, preneo je Asošiejted pres.

Protiv najmanje šest članova posade broda podignuta je optužnica za posedovanje kokaina, a istraga je i dalje u toku.

Specijalizovani sajt „Maritim egzekjutiv“ objavio je sredinom juna da su medju šest uhapšenih drugi oficir Ivan Durašević koji se već izjasnio krivim, kao i mornari Boško Marković, Aleksandar Kavaja i Nenad Ilić.

Pre dolaska u Filadelfiju, brod „MSC Gajane“ od 100.000 bruto-registarskih tona svraćao je u luke na Bahamima, u Panami, Kolumbiji i Peruu.

Prema dokumentima uz optužnicu, članovi posade „Gajanea“ utovarili su drogu na brod tokom mnogobrojnih sastanaka s posadama malih čamaca na moru, a zatim su je sakrili u kontejnere s teretom.

Lokalni mediji izvestili su da je kokain bio namenjen isporuci u Holandiji i Francuskoj, a ne za američko tržište, preneo je „Maritim egzekjutiv“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.