U trendu

VMRO-DPMNE: Prvo amnestija, pa revizija Ustava

SKOPLJE – Potpredsednik VMRO DPMNE Mitko Jančev zalaže se da se najpre proglasi amnestija optuženih u događajima u makedonskom Sobranju iz aprila prošle godine, pa nakon toga da se glasa o ustavnim izmenama, prenosi Dojče vele.

„Hajde da amnestiramo optužene za događaje u makedonskom Sobranju iz 27. aprila prošle godine. To treba da završimo u parlamentu, jednoglasno“, ukazuje Jančev.

On smatra da je jučerašnji poziv premijera za pomirenje i oproštaj zapravo poziv na „oslobađanje pojedinaca, koji su u euforiji tog 27. aprila nenamerno učinili glupost“.

O tome kako bi se takav potez protumačio sa ugla vladavine prava i pravne države, potpredsednik VMRO DPMNE kaže da „pravnu državu tek treba da započnemo da gradimo“.

On smatra da princip pravne države nije važio ni kada se kršio Poslovnik o radu Sobranja, nije važio ni kada su se usvajali određeni zakoni.

„Da se ne prisećam i da ne nabrajam koliko puta je princip pravne države ugrožen. Evo, da stavimo tačku na sve što je bilo i da započnemo da gradimo pravnu državu, ističe Jančev.

Na pitanje o aktuelnoj debati o ustavnim izmenama u Sobranju, kaže da bi glasao za izmene Ustava, ali pod određenim uslovima, odnosno da bi podneo nekoliko amandmana u cilju obezbeđivanja dodatnih garancija za državu.

Jančev smatra da su poslanici VMRO DPMNE pod snažnim pritiskom kako od strane vladajuće većine, tako i funkcionera desnice.

„Doživljavaju konstantni pritisak od početka radnog dana, tokom celog dana, pa sve do zalaska sunca. Ne bih voleo da sam u njihovoj koži, zato što su oni sada u situaciji da ne mogu da iznesu svoj autentični stav“, naglašava Jančev.

Dodaje da je razočaran zbog aktuelnog stanja kako u VMRO DPMNE, tako i u SDSM, a i zbog toga što se onemogućava neistomišljenicima da postupaju suprotno partijskim nalozima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar