U trendu

Vodi li trag ubistva Kašogija do princa?

ISTANBUL – Republikanski senator Bob Korker za CNN je izjavio da je uveren da je saudijski princ umešan u ubistvo novinara Džamala Kašogija, a još neki republikanci i to bliski Trampu tvrde da turski istražioci imaju snimke koji će dokazati da je novinar ubijen na mnogo svirepiji način nego što je to predstavljeno.

Da je Kašogi ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu potvrdili su i saudijski izveštaji, ali je sada za medije nova intriga u tome da li je u ubistvo umešan mladi princ Muhamed bin Salman.

U prilog toj tezi pišu i turske novine „Jeni Šafak“, koje su objavile da je saudijski princ telefonom razgovarao sa saudijskim novinarom neposredno pre nego što je ubijen.

Kako je list naveo, Kašogi je pre kobne posete bio u saudijskom konzulatu, gde je pristojno docekan, ponuđen čajem, a zatim mu je zakazana naredna poseta kako bi dobio dokumenta za venčanje.

Kada je drugi put došao u posetu, pripremljena mu je zamka, okružili su ga, na silu zadržali i potom mu pružili telefonsku slušalicu.

„Kašogija je uhvatio saudijski tim u zgradi konzulata, a potom je princ Muhamed razgovarao sa Kašogijem telefonom i zamolio ga da se vrati u Rijad“, pišu turske novine.

Kašogi je navodno odbio ponudu princa u strahu da će biti uhapšen i ubijen ako se vrati u Saudijsku Arabiju, a nakon toga je zaista i ubijen.

Inače, jedini saudijski zvaničnik koji je pomenuo reč ubistvo je ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir koji je izjavio da je Kašogi ubijen u „neovlašćenoj operaciji“ i da to „predstavlja ogromnu grešku“.

Saudijci su objavili da je u vezi s tim uhapšeno 18 osoba.

Inače, u trenucima kada je svet saznao detalje ubistva Kašogija, saudijski kralj i njegov „omiljeni sin“, kako zovu princa Muhameda bin Salmana, uputili su saučešće Kašogijevom najstarijem sinu i tom vešću „pohvalili“ su se i na državnoj televiziji.

Fotografije i poruke saučešća otišle su u javnost nakon što je otkriveno kako je princ Muhamed „šokiran“ načinom na koji je zapadna javnost predstavila incident u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj, aizvor blizak dvoru otkrio je za „Vol strit džurnal“ da su princ i kralj u prvom trenutku bili vrlo ravnodušni, a da su se naknadno „zabrinuli“ kada je pritisak svetske javnosti postao ozbiljan i kada je ceo slučaj zapretio da poljulja ionako krhki ugled Saudijske Arabije.

Prema drugom izvoru na koji se poziva „Vašington post“, najviše je bio iznenađen princ koji uopšte nije shvatao u čemu je toliki problem.

Izvori američkih medija konstantno se danas vraćaju baš na „šokiranost“ saudijskog prinča, koji je pre par godina izveo pravi mali državni udar kada je pohapsio druge prinčeve.

Ti mediji navode da je princ Muhamed zvao i zeta američkog predsednika Džerada Kušnera 10. oktobra, s kojim je razgovarao o Kašogiju, dakle osam dana od nestanka novinara i navodno pitao „čemu toliko zgražavanje“ svetske javnosti, piše „Dejli mejl“.

Isti medij navodi da su mladom princu Kušner i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džohn Bolton tada rekli da će morati da otkrije sve pojedinosti Kašogijevog nestanka.

Od tada američki predsednik Donald Tramp pokušava da umanji značaj priča koje su već procurele u javnost o tome kako je njegov zet izuzetno blizak sa spornim princom.

Novinar „Vašington posta“ saudijskog porekla Džamal Kašogi ušao je u konzulat Saudijske Arabije u Istanbilu 2. oktobra i iz njega nije izašao.

Više od dve nedelje niko nije znao šta se s njim dogodilo, a zvanični Rijad je ćutao, čak i kada su istražitelji krenuli njegovo telo da traže u obližnjoj šumi.

Zvanično, Rijad je priznao da je Kašogi stradao u konzulatu, po njihovoj verziji greškom.

Zadavljen je, potom mu je telo zavijeno u tepih i izneto iz konzulata, a jedan od specijalaca koji je stigao iz Saudijske Arabije prerušio se u Kašogija i napustio konzulat, kako bi izgledalo da je novinar živ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.