najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vodja Hamasa: Napadi nožem su definitivno nova intifada

Vodja Hamasa Kaled Mašal ocenio je danas da je najnoviji talas palestinskih napada na Izraelce “definitivno nova intifada” (ustanak na arapskom), nakon prve i druge intifade, koje su počele 1987, odnosno 2000. godine, prenose izraelski mediji.

Odgovarajući na pitanje da li Hamas podržava ubistva izraelskih civila u intervjuu za televiziju Frans 24, u glavnom gradu Katara Dohi, Mašal je naglasio da je “pogrešno okarakterisati problem na taj način jer Hamas, palestinski pokreti i palestinski narod samo sebe brane.To je odbrambeni rat, mi branimo naše sinove, našu decu, naše žene, naša verska mesta, našu zemlju.”

On je objasnio da njegovoj islamskoj organizaciji “nije cilj rat”, ali da će nastaviti da se “bori za slobodu zbog želje da oslobodi svoj narod od okupacije”.

Najnovije nasilje koje traje već šest meseci predstavlja “defanzivni otpor ” u svetlu izraelske agresije, rekao je Mašal, koji predvodi političko krilo organizacije.

“Situacija u Gazi postala je napetija nego ikad”, upozorio je on, nakon što je u ponedeljak uveče jedna raketa ispaljena iz Gaze pala na nenaseljeno područje na jugu Izraela. Raketa nije aktivirala sirene za uzbunu, rekli su izraelski bezbednosni izvori.

U petak uveče ekstremisti u Gazi ispalili su nekoliko raketa na jug Izraela. One su takodje eksplodirale u nenaseljenom području i povreda i štete nije bilo.

U znak odmazde izraelske vazduhoplovne snage bombardovale su četiri cilja Hamasa na severu Gaze.

Šrapneli jedne rakete ubili su jednog desetogodišnjeg dečaka i njegovu šestogodišnju sestru u Beit Lahiji, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

I mada komandant izraelske armije Gadi Ajzenkot tvrdi da organizacije salafi džihadista, povezane s Islamskom državom, stoje iza raketnih i bombaških incidenata na granici u poslednjih godinu i po dana, Izrael smatra Hamas, koji vlada pojasom Gaze, odgovornim za sve napade sa te teritorije na obali Sredozemnog mora.

Izraelska vojska ratovala je protiv Hamasa 50 dana 2014.godine. Oko 2.100 Palestinaca poginulo je u tom ratu, dok je na izraelskoj strani ubijeno šest civila i 67 vojnika.

U najnovijem talasu palestinskih napada, mahom nožem, ubijeno je bezmalo 30 ljudi na izraelskoj strani, dok je u isto vreme poginulo oko 180 Palestinaca.

Izrael tvrdi da su većina bili napadači, a ostali su ubijeni u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike