U trendu

Vodje Mjanmara obećavaju da će poštovati izborne rezultate

Vlasti Mjanmara saopštile su danas da će predsednik zemlje Tein Sein i vojska poštovati rezultate „poštenih i slobodnih izbora“.

U odgovoru na poziv opozicione liderke Aung San Sui Ći na razgovore o formiranju nove vlade, ministar informisanja Je Htut napisao je danas na svojoj Fejsbuk stranici da će u postizbornom periodu vodje zemlje razgovarati o održavanju mira i stabilnosti u zemlji. 

Prema njegvim rečima, vlada je penela Su Ći da će sastanak koji je tražila o formiranju vlade biti održan kada se završi rad državne izborne komisije.

Prema preliminarnim rezultatima, očekuje se da će opoziciona Nacionalna liga za demokratiju (NLD) Aung San Su Ći ostvariti istorijsku pobedu na izborima održanim 8. novembra i omogućiti prvi put u više od pola veka formiranje vlade koja ne zavisi od vojske.

Izborni rezultati stižu svaki dan delić po delić, ali opoziciona Nacionalna liga za demokratiju ubedljivo vodi.

Opoziciona liderka je zatražila je sastanke sa vojnim vodjom Mjamnara, predsednikom  zemlje i predsednikom parlamenta da razgovara o formiranju nove vlade posle velike izborne pobede njene partije.
 
U sličnim pismima upućenim danas trojici zvaničnika Su Ći je rekla da je vrlo važno da vlada sprovede rezultate izbora održanih 8. novembra za „ponos zemlje i mirnu želju naroda“.

„Na osnovu nacionalnog pomirenja, mi bismo želeli da se sastanemo i da imamo razgovore iduće nedelje“, navela je Su Ći.

Izborna komisija Mjanmara objavila je danas da je Aung San Su Ći osvojila svoje mesto u parlamentu na izborima. Komisija je objavila rezultate za još 61 mesto za donji dom parlamenta, u kome je uključeno i ime Su Ći kao pobednice u izbornoj jedinici Kavhumu, deo države Jangon.

Od 61 mesta danas objavljenih, 56 su pripala njenoj Nacionalnoj ligi. 

Do juče je izborna komisija objavila rezultate za samo 50 mesta u parlamentu koji ima 664 poslanika.

Nacionalna liga za demokratiju strahuje da se ne ponovi situacija sa poslednjih izbora ocenjenih kao slobodni, 1990, kada su oni osvojili ubedljivu pobedu, ali vojna hunta tada nije priznala rezultate izbora.  

Posle više decenija vojne vlasti i zatim dominacije naslednika vojne hunte od reformi uvedenih 2011. godine, pobeda NLD-a predstavljala bi potpunu revoluciju i veliku novinu za političku scenu zemlje.

Ustav iz 2008. godine izmenila je vlada koju podržava vojska da spreči Su Ći da bude predsednica, uvodjenjem klauzule da predsednik ne može da bude neko ko ima  supruga ili decu sa stranim državljanstvom. Pokojni suprug i dva sina Aung San Su Ći su britanski državljani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.